Avto
24 ogledov

Rešil bi 4.000 življenj

ESC grafika Žurnal24 main
Ključno pomagalo. “Voznico je zaneslo s ceste, njeno vozilo je pristalo v strugi potoka. S hudimi poškodbami so jo odpeljali v bolnišnico.” To je eden od zapisov iz črne kronike zadnjega tedna.

"V normalnih voznih razmerah lahko elektronski sistem stabilnosti (ESC) zmanjša število nesreč za več kot 20 odstotkov, na mokrem cestišču ali pri poledici pa celo za 30 ali 40 odstotkov. Ko bodo imeli vsi avtomobili vgrajen ESC, bomo na evropskih cestah preprečili do štiri tisoč smrti in okoli sto tisoč hujših poškodb na leto," ugotavlja Evropska komisija.

Od 1. novembra morajo imeti vsi na novo homologirani avtomobilski modeli ESC vgrajen serijsko, od 1. novembra 2014 pa ga bodo morali imeti prav vsi avtomobili v prodaji.

"Raje par zvočnikov manj"
Splošne gospodarske razmere močno vplivajo na avtomobilsko varnost, saj je denimo v tako imenovanem segmentu mini, ki obsega 12 odstotkov prodaje, znotraj Evropske unije z ESC opremljenih le petina novih vozil, delež pa je po dostopnih podatkih v zadnjih letih celo padel. "Opažamo določen trend kupcev, ki so se za nižjo ceno pripravljeni odreči temu varnostnemu pripomočku," podobnost razmer pri nas potrjuje Rok Istenič iz Renaulta Slovenija.

Inštruktorju varne vožnje Miranu Kacinu se zdi odpovedovanje ESC zelo napačna odločitev: "V trenutku, ko se kupuje nov avto, se pogosto gleda na vsak evro, vendar je bolje vzeti stopnjo slabši avtoradio ali se odpovedati paru zvočnikov kot pa sistemu, ki vam reši življenje."

Nekateri še vedno brez
Slovenski trgovci se na spremembo zakonodaje pripravljajo z različno intenziteto; nekateri, denimo Volkswagen, Opel ali Subaru, z ESC opremljajo čisto vsa vozila ne glede na velikost, spet pri drugih pa so z ESC serijsko opremljeni večji modeli, pri manjših pa je to odvisno od opremskih paketov. Večinoma so na voljo vsaj med doplačili, obstajajo pa modeli, kot so dacia logan, dacia sandero, tata indica, tata indigo ali suzuki alto, pri katerih avtomobil napak ne bo v nobenem primeru popravljal za vami.

Komentarjev 1
  • reider 15:17 23.december 2011.

    "Slovenski trgovci se na spremembo zakonodaje pripravljajo z različno intenziteto; nekateri, denimo Volkswagen, Opel ali Subaru, z ESC opremljajo čisto vsa vozila ne glede na velikost,"MOJA ASTRA CDTI ,L 2008 GA ŽE NIMA.In ker sem jo kupil rabljeno ,ga tudi ...prikaži več nemorem zahtevat naj bo notri:(Bilo pa bi dobro,da bi to blo serijsko notri že v vseh vozilih!LP