Avto
427 ogledov

Brez brezhibnega avta ni brezhibnih počitnic

Zastoj v prometu Profimedia
Na pot se odpravite le s primerno pripravljenim vozilom. Pazite na prtljago, vzemite si čas.

Z avtomobilom varno in udobno na dopust. Minuli tedni so že nakazali, kakšne bodo to poletje razmere na naših cestah. Promet bo še zlasti ob koncu tedna občutno povečan na cestah proti Hrvaški in obratno. Vozniki se morajo zato na pot še toliko bolj pripraviti. Predvsem morajo biti spočiti in le s tehnično brezhibnim ter ustrezno servisiranim vozilom in pravilno naloženo prtljago.

Pred odhodom na pot poskrbimo za brezhibno delovanje vozila. Na ta način (po)kažemo tudi svoj odnos do drugih udeležencev v prometu, saj je to ena od osnov varne vožnje, poleg tega pa zmanjšamo tveganje, da bi zaradi okvare pokvarili dopust ne le sebi, temveč še številnim drugim voznikom, ki bi zaradi našega stoječega vozila morebiti obstali v zastoju, opozarjajo pri Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS).

AMZS dober avto, pregled avtomobila, servis | Avtor: AMZS AMZS

Najbolj trpijo akumulator, elektronika, klima ...

Pri temperaturah nad 30 stopinj Celzija so v vozilih najbolj obremenjene elektronske komponente, akumulator, alternator, kompresor klime in hladilni sistem motorja vozila. Voznikom zato priporočajo, naj preverijo, kdaj je bil na vozilu opravljen redni servis in kakšno je splošno stanje vozila, pred daljšo potjo pa naj mehanik opravi preventivni pregled najpomembnejših sklopov. Strokovnjak bo tako lahko lastnika vozila opozoril na morebitne šibke točke ali morebitne težave.

Pri AMZS zlasti priporočajo preverjanje stanja klimatske naprave. Ob tem naj vozniki tudi poleti ne pozabijo preveriti stanja brisalcev in pnevmatik, vključno s tlakom, ali so vsa svetila brezhibna ter dolijejo tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla. Preverijo naj tudi, ali imajo v avtu obvezno opremo in veljavnost kompleta za prvo pomoč.

Pravilno naložena prtljaga je ključna za varnost

Z odhodom na počitnice je povezano tudi vprašanje, kam in kako s prtljago. Pri tem premalokrat ali pa sploh ne pomislimo na to, da je lahko nepravilno naložena prtljaga v avtu zelo nevarna, če pride do nesreče oziroma trka. Zato je pomembno, da prtljago pravilno namestimo v avto. Svetujejo, da vso prtljago pripravimo pred vozilo in jo nato sistematično zložimo: težje predmete na dno prtljažnika, nanje pa zlagamo ostale, lažje kose prtljage. Slednja naj ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti. Ob tem pa AMZS inštruktorji varne vožnje izpostavljajo, da naj bo obvezna oprema, še zlasti komplet prve pomoči, na mestu, do katerega boste lahko hitro in enostavno dostopali.

avto prtljaga | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred odhodom na pot je treba vedno preveritu stanje na cestah. Pot je treba časovno načrtovati tako, da se kolikor je le mogoče izognemo gneči na kritičnih točkah, saj je čakanje v zastojih lahko zelo stresno. V pomoč pri informacijah s ceste so tudi različne aplikacije, kot sta od AMZS ali Darsa. A kljub različnim možnostim in prilagoditvam poti, ki jih nudijo aplikacije, mora voznik še vedno predvsem upoštevati cestnoprometne predpise.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.