Avto
444 ogledov

Brez odškodnine tudi, če niste krivi

Prometna nesreča Shutterstock
Prehitra vožnja, alkohol, lažno prikazovanje okoliščin nastanka prometne nesreče ali nastale škode so le trije razlogi zaradi katerih vam zavarovalnice ne bodo povrnile škodo, tudi v primeru, ko pride do prometne nesreče, za katero niste krivi.

V poletnih mesecih smo tedensko poročali o hudih prometnih nesrečah, statistika pa razkriva, da je prometnih nesreč, kjer trpi le pločevina, vsak dan na desetine. Nesreče povzročajo škodo, ki se meri v milijonih evrih.

Če avtomobila nimate zavarovanega, vas lahko to krepko udari po denarnici. So pa tudi primeri, ko vam zavarovalnice ne bodo izplačale nadomestila, tudi, če v prometni nesreči niste krivi.

Zmanjšanje škodnega zahtevka

V primeru, da ima voznik vozila status 100-odstotnega oškodovanca, to pomeni, da sam ne nosi nobenega deleža odgovornosti za nastalo škodo, je upravičen do vse nastale škode, ki mu je bila povzročena – tako materialna, kot nematerialna. V primeru, da je voznik oškodovanec zaradi svojega ravnanja soodgovoren za nastanek obsega škode, pa se njegov škodni zahtevek zmanjša za delež dokazane soodgovornosti, pojasnjujejo pri Zavarovalnici Triglav.

Pri Zavarovalnici Generali in Zavarovalnici Maribor naštevajo razloge, kdaj niste opravičeni do nadomestila škode: Če je voznik vozilo uporabljal za drugačen namen, kot je to določeno v zavarovalni pogodbi, če voznik ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja, če je bilo vozniku odvzeto ali začasno odvzeto vozniško dovoljenje, če je voznik vozilo upravljal pod vplivom alkohola, mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, če je voznik škodo povzročil namenoma, zaradi kršitve zakonskih in tehničnih predpisov ter pravil tehničnega izkoriščanja zavarovane stvari in zaščitnih ukrepov zlasti pa škode z vozilom, ki v času nesreče ni bilo tehnično brezhibno, če je voznik po nesreči zapustil kraj dogodka, ne da bi posredoval svoje osebne podatke in podatke o zavarovanju.

Kljub vinjenosti do povrnitve škode

Pri zavarovalnici Grawe pravijo, da gre za kompleksno obravnavo, pri kateri je potrebno proučiti vse okoliščine primera. Pri tem vprašanju je potrebno razlikovati škodo, ki se povrne iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti, kjer se uporabljajo civilnopravni predpisi o povračilu škode ter škodo, ki se povrne iz naslova kasko zavarovanja. V kolikor je oškodovanec, ki je bil udeležen v prometni nesreči, katero je povzročil nekdo tretji, vinjen, je vozil prehitro itd, se ugotavlja stopnja njegove krivde oziroma se ugotavlja, ali je tudi sam prispeval s svojim početjem ali vinjenim stanjem k nastanku škode (vzročna zveza). V kolikor vzročne zveze ni mogoče ugotoviti, se oškodovancu kljub vinjenosti iz naslova AO lahko povrne škoda v celoti.

Trend rahle rasti tovrstnih primerov

Če je voznik, ki ni zakrivil prometne nesreče, pod vplivom alkohola ali drog oziroma v drugem prekršku, pa to dejstvo ni vplivalo na nastanek zavarovalnega primera, je upravičen do odškodnine po AO polici povzročiteljevega vozila, komentirajo pri zavarovalnici Tilia in dodajajo, da se lahko osebi, ki  je udeležena v prometni nesreči pod vplivom alkohola in ni bila primarni krivec za nesrečo, zaradi njenih znižanih psihofizičnih sposobnostih in slabše reakcije na dogajanje v prometu pripiše soprispevek oziroma sokrivda za nastalo prometno nesrečo.

Pri Zavarovalnici Tilia dodajajo, da v zadnjih letih beležijo trend rasti tovrstnih primerov. V letu 2013 naj bi bilo takih primerov od pet do 10 odstotkov, medtem, ko pri Zavarovalnici Triglav pojasnjujejo, da so taki primeri redki.

Komentarjev 2
  • DasAuto 16:10 21.avgust 2014.

    saj nižajo premije, samo da bi privabli stranke od drugih, pol pa za vsako neumnost komplicirajo in samo gledajo, kako bi čim manj izplačali. konec leta pa jamrajo, da je manjši dobiček kot prejšnja leta. me zanima, kako so včasih ...prikaži več lahko imeli dost...

  • maresem 12:27 21.avgust 2014.

    Imajo morda premalo dobička te požrešne zavarovalnice.. od kje pa vse te dividende, dobički,...?? Potem pa naj znižajo premije za 50%, potem se pa strinjam s takim ukrepom.