Avto
33 ogledov

Velike spremembe avtomobilskih zavarovanj

Avtomobilski števec Žurnal24
Telemetrija in zavarovanje po merilu plačaj, kolikor voziš, bosta v bližnji prihodnosti zamenjala klasične police avtomobilskih zavarovanj.

V prihodnje bodo standarde za izračun avtomobilskega zavarovanja določale črne skrinjice v avtomobilu, piše britanski Auto Express.

Pri nas zavarovalnice za ta korak še niso pripravljene, v tujini pa sta brezžično zapisovanje podatkov o vožnji pa tudi plačevanje višine zavarovanja glede na opremljenost z asistenčnimi varnostnimi sistemi in celo na barvo vozila že stalnica.

Črne skrinjice najbolj podpirajo starejši vozniki

Raziskava je pokazala, da bi kar 74 odstotkov voznikov v svoj avtomobil vgradilo črno skrinjico, če bi zaradi tega plačevali nižjo premijo avtomobilskega zavarovanja. Trenutno so najdovzetnejši do črnih skrinjic vozniki, starejši od 65 let, podpira jih kar 83 odstotkov vprašanih. Na drugi strani jih podpira le 61 odstotkov voznikov, starih med 18 in 24 let, in to čeprav je sistem naravnan tako, da bi plačali manj.

Na Otoku so telemetrijo zavarovalnice uvedle že leta 2009, od takrat pa se je število zavarovalnih polic drastično povečalo, pa čeprav to za voznika ni vedno najugodneje. Auto Express v poročilu ugotavlja, da se bodo morale zavarovalnice v prihodnje voznikom prilagoditi z večjo fleksibilnostjo zavarovalnega kritja, predvsem pa bodo morali v naslednjih desetih letih uvesti sistem plačaj, koliko voziš.

Manj navdušenja nad črnimi skrinjicami so pokazali motoristi. Podpira jih le sedem odstotkov vprašanih.

Komentarjev 14
  • cffd4cdf168334fa4c86f6df1f40c44d948b82d6 21:34 16.marec 2014.

    A misliš da te bo kdo vprašal? Nevem, če veš, ampak tvoj mobilni ponudnik v vsakem trenutku ve, kje se nahaja tvoj telefon (na nekaj metrov natančno). Ja, tudi če maš staro regljo. A to te pa ne moti?

  • spenjac 20:47 16.marec 2014.

    črno skrinjico, ki beleži število prevoženih kilometrov že ima vsak avto - reče se ji števec in na njem lepo piše koliko kilometrov je avto prevozil.

  • renemario 16:41 16.marec 2014.

    Vas bomo ndzirali tudi v avtomobilu nam sporočajo birokrati. MVTPM.