Avto
19 ogledov

"Če kdo misli, da bo to počela policija ..."

Stanislav Veniger Saša Despot
Prvi mož policije Žlendru: ne prenašajte odgovornosti na policijo. Pravnika: argumenti Žlendra o neukrepanju ne zdržijo pravne ureditve.

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je danes znova zavrnil odgovornost policije za nenadzor nad delom šol voženj in izpitnih centrov s strani agencije za varnost v prometu in ministrsto za infrastrukturo.

Kot je pojasnil Veniger, je policija januarja 2012 na sestanku prometni inšpektorat in agencijo seznanila z lastnimi ugotovitvami glede odkritih koruptivnih dejanj pri delovanju šol voženj, pooblaščenih organizacij in izpitnih centrov. Povedal je, da je lani res potekala ena preiskava na obmčju Ljubljane, "za katero smo prosili, naj počakajo, dokler ne bo končana. Poleti (2012) je bila končana in res predstavljena javnosti." Po njegovem tako razlogov za nedejavnost nadzora s strani ministrstva in agencije ni bilo več.

Prvi policist je ob tem izrazil pričakovanje, "da bodo tisti, ki so pristojni in odgovorni za ta nadzor, to izvajali. Če kdo pričakuje, da bo to delala policija, se moti. Mi smo že spomladi načrtovali te ugotovitve predstaviti javnosti, a nadzori in postopki do takrat še niso bili zaključeni." Veniger je še dejal, da je odprtih še okoli 1600 potrdil.

"Gre za konkretno ogrožanje varnosti v prometu"

Pravnika Rajko Pirnat in Marko Pavliha pa sta pokomentirala včerajšnjo trditev Žlendra, da nadzora niso izvajali, ker niso želeli ovirati policijske preiskave. Pirnat je za Žurnal24 dejal, da zakon o inšpekcijskem nadzoru kot tudi zakon o voznikih ne poznata razlogov za opustitev nadzora, čeprav res velja tudi, da državni organi ne smejo ovirati preiskovalnih dejanj v predkazenskem postopku. Po njegovem mnenju je zato upravičenost opustitve nadzora odvisna od tega, ali so s strani kriminalistov na ministrstu oz. agenciji res dobili zelo jasno naročilo, da naj ga ne opravljajo. 

Kot je znano, so na policiji včeraj zelo hitro zanikali takšno Žlendrovo tolmačenje in pojasnili, da so leta 2012 AVP in ministrstvo le obvestili, da na območju ljubljanskega izpitnega centra poteka preiskava. "To pa seveda ne pomeni, da agencija oz. ministrstvo svojih nalog ne bi mogla izvajati na drugih območjih oz. po končani kriminalistični preiskavi tudi na območju Izpitnega centra Ljubljana," so bili že včeraj jasni na policiji.

Preberite si še članke:

AMZS: "Takšen človek ne bi smel spati"

Žlender: "Vedeli smo za goljufije"

"Poštene in nepoštene so vrgli v isti koš"

V avtošolah je bilo vse naprodaj

Pavliha je bil še bolj neposreden: Ministrstvo je del izvršilne veje oblasti, ki mora delovati v skladu z ustavo, zakoni in tudi etiko. Če kdo takšno ureditev krši, potem je to hud udarec za vladavino prava. "Takšno ravnanje obsojam in upam, da bodo vsi pristojni organi v sodelovanju med seboj ustrezno ukrepali. Ne gre le za korupcijsko, nemoralno ali protipravno ravnanje, temveč za konkretno ogrožanje varnosti v prometu, ki pa vemo, da je v Sloveniji že tako na slabem glasu."

Pirnat sicer verjame, da so inšpektorji močno kadrovsko podhranjeni, kot je včeraj potožil v. d. direktorja AVP Igor Velov, a hkrati pravnik opozarja, da ima vodstvo inšpektorjev nalogo pametnega razporejanja virov, da ti lahko opravijo vsaj najbolj nujne preglede, še posebej v primerih, ki so tako očitni in javnosti znani.

AVP pospešeno v nadzor

Velov je sicer danes za Žurnal24 povedal, da so v zadnjih treh mesecih, kolikor je na mestu v. d. direktorja agencije, opravili 21 strokovnih nadzorov nad šolami voženj. Kot dodaja, nadzori trenutno potekajo pospešeno, a da se bo red vzpostavil le s "sprememno zakonodaje in koordiniranimi ter usklajenim nadzorom vseh inšpekcij, policije in AVP."

Komentarjev 3
  • westal 06:30 20.november 2013.

    Po stari navadi v naši državi bo dobil bolje plačano delovno mesto nekje kjer mu ne bo potrebno nič delati.Pa LP

  • Ronald Reagan 20:08 19.november 2013.

    Upam, močno upam, da se tega lenuha Žlendra enkrat za vselej rešimo. Len je, da smrdi od njega...

  • Oxxo 17:10 19.november 2013.

    Žlender "bye... bye..." KONČNO in upam, da se zgodi! Da se tvoja lena priskledniška rit odpravi na gospodarski trg delovne sile... Upanje umre zadnje in res držim pesti, da te nekdo zbrca iz fotelja!