Avto
240 ogledov

Žlender: "Vedeli smo za goljufije“

Bojan Žlender Andrej Leban
Vršilec direktorja (v. d.) direktorata za promet na infrastrukturnem ministrstvu in hkrati predsednik sveta AVP Bojan Žlender je priznal, da so že dalj časa vedeli za goljufije, ki so se dogajale v šolah vožnje. Trdi, da niso ukrepali z razlogom.

Na agencijo za varnost v prometu (AVP) in ministrstvo za infrastrukturo je z razkritjem hudih nepravilnosti glede kupovanja izpitov in nepravilnosti pri pridobivanju potrdil za voznike povratnike, za izbris kazenskih točk in za tečaje varne vožnje mladih voznikov padla senca dvoma o tem, kaj so počeli vodje ves ta čas, ko pa so imeli vse pravne možnosti za nadzor že v rokah.

Vrata trezorja pustili namenoma odprte ...

Žlender je z v. d. direktorjem AVP-ja Igorjem Velovom stopil pred novinarje in povedal, da so na ministrstvu kot tudi v agenciji že dalj časa vedeli, da se dogajajo goljufije. O tem jih je policija prvič obvestila že pred dvema letoma, je dejal Žlender. Kot je skušal utemeljiti, pa znotraj ministrstva in agencije kljub temu, da jim to nalaga zakon, niso sprejeli nobenih posebnih ukrepov, saj da po začetnem dogovoru s policijo niso želeli motiti postopkov, ker da bi se s tem lahko izmuznilo preveč kršiteljev.

"Naša ocena je bila, da bi z nekimi hitrimi postopki, strokovnimi nadzori ali postopki spremembe zakonodaje to zbiranje dokazov ogrozili in mi tega nismo želeli," je poudaril Žlender. Po njegovih besedah je bil to tudi temeljni razlog, zakaj v tem obdobju ni bilo "nobene večje akcije, nobenega večjega dogodka in nobenih večjih opozoril, kaj vse se na tem področju dogaja". Nista pa znala Žlender in Velov prepričljivo odgovoriti na vprašanje, kako je lahko po vsem tem času še prejšnji teden ovadeni visoki sodelavec agencije imel vsa pooblastila za izdajanje spornih odločb oziroma soglasij glede izvajanja tečajev.

Policija jih postavlja na laž

Žlendrove besede o dogovoru so zanikali na Generalni policijski upravi. Pojasnili so, da je bil na agenciji za varnost prometa januarja 2012 sestanek in da so takrat udeležence seznanil, naj na območju Izpitnega centra Ljubljana ne izvajajo nadzornih aktivnosti do zaključka kriminalistične preiskave, ki je bila izvedena junija 2012.

"To pa seveda ne pomeni, da agencija oz. ministrstvo svojih nalog ne bi mogla izvajati na drugih območjih oz. po končani kriminalistični preiskavi tudi na območju Izpitnega centra Ljubljana," so opozorili. Ob tem na policiji navajajo, da drugih dogovorov z omenjenima institucijama policija ni imela in jim tudi ni svetovala, "da ne smejo opravljati ukrepov iz njihovih pristojnosti zaradi trajajočih predkazenskih postopkov".

Vzrok tudi preobremenjenost

Vzrok za nedejavnost agencije naj bi bila tudi preobremenjenost z delom, saj so morali na agencija ob ustanovitvi leta 2010 opraviti veliko dela za nazaj in naprej, za ugotavljanje nepravilnosti pa so imeli ob enem inšpektorju na voljo le še dva sodelavca agencije.

Zato so preigravali več scenarijev, kaj storiti, tako Žlender. Odločili so se, da delo najprej opravi policija. Zdaj bodo v skladu s poročilo, ki ga bo policija pripravila v 14 dneh, skupaj s pristojnimi organi skušali rešiti veljavnost potrdil oseb, ki so opravljale tečaje za mlade voznike in izbris kazenskih točk na avstrijskih poligonih. Igor Velov je za zurnal24.si dejal, da še ne ve, kaj bo s potrdili tistih, ki so tečaje v Avstriji opravili po vseh pravilih.

Hkrati so na tiskovni konferenci dejali, da so sodišča že obravnavala prvi primer kupovanja izpitov. Primer je bil že rešen, saj je kršitelj priznal krivdo in se pogodil s tožilstvom. "Agencija je trenutno brezzobi tiger," pa je ob najavi že usklajenih sprememb zakona o voznikih, ki gredo v smer preprečevanja dosedanjih goljufij, dejal Velov.

PREBERITE ŠE:

Žlender je sicer za dopoldan sklical sestanek, na katerega je povabil predstavnike državnega pravobranilstva, policije, pravosodnega ministrstva, notranjega ministrstva, finančnega ministrstva, inšpektorata za promet in fakultete za upravo.

Cilj sestanka: "priprava enotnega odgovora na naslednja zastavljena novinarska vprašanja ..." V vabilu, ki smo ga dobili v uredništvu, nato sledijo primeri vprašanj glede ukrepanja pristojnih in veljavnosti doslej že izdanih potrdil, za katere policija sumi, da so bila pridobljena s pomočjo koruptivnih dejanj. Na dnevnem redu je sicer tudi iskanje možnih ukrepov, ki bi jih bilo mogoče izpeljati še pred pravnomočnimi odločitvami sodišč, saj je denimo znano, da se bo 150 lastnikov "kupljenih" izpitov (večinoma gre za nekdanje hude in nevarne kršitelje cestnoprometnih pravil) lahko še naprej vozilo po slovenskih cestah, vse dokler ne bo končan zapleten pravni postopek. Za primerjavo – policija vam (začasno) izpit vzame na cesti takoj ob ugotovljeni hudi kršitvi.

Komentarjev 23
  • Bozidar.Frelih 20:24 18.november 2013.

    Žlender ni nič kriv. Tako kot Thaler se je tudi Žlender samo malo šel Sherlocka v svojem prostem času in dve leti lovil barabe. Koliko bi jih šele našel če bi jih lovil 20 let?Ne morem verjet, kako ...prikaži več gnila je postala naša država. Preprosto mi ni jasno, kaj je šlo tako katastrofalno narobe.

  • Matjaz Kalc 20:09 18.november 2013.

    Bullshit !!!

  • Oxxo 19:09 18.november 2013.

    ++++