Avto
7856 ogledov

Če kupujemo takšne avtomobile, kaj pa pričakujemo?

Izpuh EPA
Novi avtomobili niso čistejši.

Izboljšave pri izkoristku goriva, ki vplivajo tudi na izpuste ogljikovega dioksida, so pri lani prodanih avtomobilih v EU v primerjavi z letom 2016 stagnirale, kažejo začasni podatki Evropske agencije za okolje. Novo registrirani avtomobil je lani v povprečju izpustil 0,4 grama ogljikovega dioksida na kilometer več kot predlani, povzema STA.

Povprečna vrednost izpustov na kilometer je lani tako dosegla 118,5 grama. Od leta 2010, ko je EU začela beležiti podatke na tem področju, so se uradne emisije zmanjšale za 22 gramov na kilometer oziroma za 16 odstotkov, je agencija navedla na svojih spletnih straneh.

Opozorili so, da bodo morali proizvajalci precej okrepiti prizadevanja, če želijo do leta 2021 doseči cilj 95 gramov na kilometer.

Najvišja rast, padec dizla

Prodaja novih osebnih avtomobilov je v EU lani v primerjavi z letom prej zrasla za tri odstotke na 15,1 milijona, kar je največ po letu 2007. Rast prodaje so zabeležile vse države z izjemo Finske, Irske in Velike Britanije.

Dizelski motor v povprečju dosega nižje vrednosti CO2 kot pa bencinski. Ima pa precej več v izpustu škodljivih dušiko-oksidov. Na stagnacijo deleža CO2 pri novih avtih vpliva tudi sprememenjen okus kupcev, ki vse bolj dajejo prednost križancem in suvom. Ta vozila so težja in zato potratnejša z gorivom.

Prvič doslej so prodani novi avtomobili z bencinskim motorjem presegli število takšnih z dizelskim. Slednjih je bilo okoli 45 odstotkov, 53 odstotkov je bilo bencinskih, preostala dva odstotka so predstavljala vozila z drugačnim pogonom, večinoma hibridnim ali električnim.

Največje zmanjšanje števila registracij avtomobilov z dizelskim motorjem so zabeležili v Grčiji (-19 odstotnih točk) in Luksemburgu (-17 odstotnih točk). Prodaja dizlov se je okrepila le na Danskem (+6,9 odstotne točke) in v Italiji (+0,6 odstotne točke).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • marko80 09:07 01.maj 2018.

    Butalci mislijo da bodo vodili svet in evropo saj ne znajo šteti do pet. Ko bo vlada zamenjala za električna vozila, bodo tudi ostali ljudje menjavalo vozila. To pa se ne bo zgodilo.

  • Marka Skace 20:11 30.april 2018.

    Zanima me ob prebiranju tega članka , kdaj bodo prepovedali gojenje krav kmetom, saj vsaka krava dnevno pridela 50l metana kar je enako oesnaževanju dnevnega cikla avtomobila?

  • Albatroz 14:00 30.april 2018.

    najboljši so tisti ki si kupijo električni avto da varujejo naravo imajo pa centralno na olje v hiši 28 sopinj in še v kamin kurijo da ne potrošijo toliko kurilnega.