Avto
121 ogledov

Če nimate, lahko vgradite

Multimedia Shutterstock
Avtomobil. Vgradnjo dodatnih naprav zaupajte strokovnjakom. Napake so drage.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je povprečen slovenski avtomobil starejši od osmih let, kar pomeni, da večina ne pozna naprav in sistemov, ki so v sodobnih vozilih že del standardne opreme. To pa še ne pomeni, da jih v svojih starejših vozilih ne morete imeti.

Zasloni v vzglavnikih

Veliko sistemov lahko v vozila vgradite prek vmesnikov. Miro Sešek iz podjetja S-CAR pravi, da je največ povpraševanja po dodatni opremi, kot so USB- in AUX-priključki, vhodi za SD-kartice ter vmesniki za priklop telefonov prek bluetootha, družine pa povprašujejo po multimedijskih zaslonih za v vzglavnike sedežev. Avtoradii se praktično ne vgrajujejo več. Odkar je za spremljanje televizijskih programov potreben digitalni oddajnik in ne več analogni, pa tudi povpraševanja po gledanju televizijskih programov v avtomobilu ni več.

Z vgradnjo naprav strokovnjaki nimajo težav, delo pa na vozilu ne pušča vidnih sledi. Priključki se v večini primerov nevidno vgradijo v sredinski ali sovoznikov predal. Veliko zaslonov je zaradi bolj estetskega videza danes že vgrajenih v vzglavnike različnih barv. Sešek pojasnjuje, da se ljudje le redko sami odločijo za vgradnjo. “Največkrat se zgodi, da napravo kupijo v delavnici, nekateri pa jo prinesejo tudi s seboj. Ob nakupu so priložena navodila za priklop, ki so po navadi splošna, ljudi pa od vgradnje hitro odvrnejo že številni kabli,” dodaja.
Nestrokovna vgradnja vpliva na življenjsko dobo naprav, naprave lahko porabljajo elektriko, tudi kadar je avto izključen, v skrajnih primerih pa lahko nastaneta celo kratek stik in požar.

Oči za varno vzvratno vožnjo

Parkirni Senzorji | Avtor: S-CAR S-CAR
Seznam dodatkov, ki jih lahko vgradite v vozilo je dolg. Med bolj zaželenimi med vozniki so parkirna tipala. Naložba se lahko obrestuje že prvič, ko pred buškami in zvito pločevino obvarujete tako svojo kot tujo lastnino. Ponudba na trgu je bogata, saj lahko izbiramo med več vrstami senzorjev, ki jih lahko vgradimo tako na prednji kot zadnji odbijač. Sistem tipal lahko voznika na bližnjo oviro opozarja zgolj s piskanjem ali prek LED-zaslona, na katerem se izpisuje oddaljenost od ovire.

Kamera za boljši pregled

V vozilo lahko vgradite tudi kamero za vzvratno vožnjo, ki se po navadi namesti na registrsko tablico na zadku, zaslon različnih velikosti, na katerem spremljate dogajanje za vozilom, pa v potniško kabino. Sistem (podobno kot pri serijsko vgrajenih kamerah za vzvratno vožnjo) lahko na zaslonu izrisuje tudi pravilno smer vihtenja volana za varno parkiranje. Med zaželenimi dodatki za varnost so še ksenonska svetila, alarmi, blokade motorja ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.