Avto
1380 ogledov

Čehi gredo nad teren z elektriko

Škoda vision X Škoda
Škodin koncept Vision X še bolj kot novega malega suva napoveduje zelo zanimiv pristop k pogonu - električni 4x4.

Vision X bo napovedal manjšega bratca karoqa, ki bo sodil v razred sorodne seat arone ali VW T-roca. Avto bo prišel na trg v času, ko postaja preganjanje visokih izpustov in dizelskih motorjev vse bolj uradna agenda tudi vladnih, ne le nevladnih organizacij. 

Zunanja podoba sicer še ni razkrita, doslej smo jo poznali le iz skic, prva zasenčena podoba nosu pa nakazuje nadaljno evolucijo Škodinega dizajna z dvodelnimi, dvignjenimi svetili in široko masko. Koncept je dol 4,25 metra.

Notranjost bo glede na prve skice prinesla široko zasnovo armature in velik sredinski zaslon na dotik. 

Škoda vision X | Avtor: Škoda Škoda

Vision X poganja CNG pogon, torej naravi dokaj prijazen zemeljski plin. Skupaj zmore 96 kW oziroma 130 KM, motorju z notranjim izgorevanjem pa delata družbo še dva elektromotorja, ki izkoriščata 48-voltno napetost. Prvi motor ima vlogo starter-generatorja in je pomaga gnati prva kolesa, medtem ko je še en elektromotor vgrajen na zadnji osi za pogon tamkajšjih koles. Gre torej za električni 4x4, ki bi lahko pri manjših vozilih postal zelo pogosta rešitev. Izguba prostora v prtljažniku je minimalna, pravijo pri Škodi.

4x4 pogon se vklaplja po potrebi, kot mehki hibrid pa lahko koncept do dva kilometra poti naredi zgolj na elektriko. Skupni doseg takšnega pogona je okoli 600 kilometrov, ob tem so emisije zelo nizke. 

Čehi so razbohotili svojo vizijo še z dodatkom long-boarda in drona. 

Škoda vision X | Avtor: Škoda Škoda
Škoda vision X | Avtor: Škoda Škoda
Škoda vision X | Avtor: Škoda Škoda

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 08:43 01.marec 2018.

    Še en proizvajalec se je zaradi Tesle iz obupa lotil izdelave beterijskih avtomobilov, ki s tehnologijo shranjevanja el. energije, ki je trenutno na voljo, nikoli ne bodo v množični prodaji in uporabi.