Avto
48596 ogledov

Cene bencina in dizla od liberalizacije v nebo

OMV bencin Anže Petkovšek
Cene 95-oktanskega bencina in dizla izven hitrih cest in avtocest so se po liberalizaciji v pol leta dvignile za okrog 20 odstotkov, rast pa je opaznejša predvsem v zadnjih tednih, ko se opazneje na svetovnih trgih draži nafta. Na ministrstvu za gospodarstvo so ocenili, da se cene goriv v Sloveniji gibljejo podobno kot v sosednjih državah EU.

Bencin danes 1,19, dizel 1,21 evra za liter

Vlada se je jeseni odločila za popolno liberalizacijo cen vseh naftnih derivatov. Cene je regulirala od leta 2000, nato pa marca 2016 najprej sprostila cene kurilnega olja in 98-oktanskega bencina, novembra istega leta pa še cene 95-oktanskega in dizelskega goriva na bencinskih servisih na avtocestah in hitrih cestah. Lani je sprostila še cene 95-oktanskega in dizelskega goriva, ki jih je v času epidemije covida-19 več mesecev držala pri enem evru.

Izven avtocest in hitrih cestah so se cene obeh pogonskih goriv po sprostitvi najprej dvignile nad en evro, vendar pa je potem cena za bencin upadla in se več tednov držala pod enim evrom. To mejo je presegla sredi decembra. Cena dizla je ta čas vztrajala nad enim evrom. Cene za liter 95-oktanskega bencina se danes izven avtocest in hitrih cest se danes giblje okrog 1,19 evra, cena za liter dizla pa okrog 1,21 evra za liter, je razvidno iz spletne strani goriva.si.

Cena se tudi na svetovnih trgih viša

Na ministrstvu za gospodarstvo so za STA spomnili, da je bil 1. oktobra, ko je Slovenija sprostila določanje cen, 159-litrski sod nafte na svetovnih trgih vreden nekaj manj kot 40 dolarjev, danes pa je ista količina surove nafte vredna že okoli 55 dolarjev, kar je skoraj 30 odstotkov več. Cena surove nafte se torej počasi, a vztrajno bliža vrednostim na naftnih trgih tik pred krizo na začetku lanskega leta, ko je bil sod vreden več kot 60 dolarjev.

Ob tem so na ministrstvu dodali, da so se cene nafte v zadnjih tednih precej povečale, kar se odraža tudi na ceni goriv v Sloveniji, pri čemer je ta sprememba bolj občutna kot včasih, ko je cene določala država. Na eni strani je za zmanjšanje skokov poskrbelo daljše obdobje, saj je cene vlada spreminjala na 14 dni, na drugi strani pa je vlada pogosto spreminjala oz. prilagajala trošarino. Zdaj je trošarina fiksna, skoki pa so tako rekoč dnevni ali nekajdnevni in jih zato občutimo bistveno bolj konkretno.

Nadzorni mehanizmi za preverjanje spornih praks so določeni v zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence, za nadzor trga pa je pristojna Javna agencija RS za varstvo konkurence. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bi lahko na trg naftnih derivatov poseglo le v primeru, da bi agencija na trgu zaznala določene nepravilnosti, ki bi zahtevale ponoven ukrep na podlagi Zakona o kontroli cen.

Petrol medtem z odličnim rezultatom

Medtem pa je Petrol po objavi poslovnih rezultatov na ljubljanski borzi pridobil skoraj dva odstotka.

Epidemija covida-19 je sicer lani močno zarezala v poslovanje skupine Petrol, ki ni mogla uresničiti načrta. Prihodki od prodaje skupine v višini tri milijarde evrov so bili v primerjavi z letom 2019 nižji za 30 odstotkov, za 31 odstotkov pa je bil nižji čisti dobiček, ki je znašal 72,3 milijona evrov. Kljub temu v Petrolu ocenjujejo, da se je družba na pandemijo odzvala ustrezno in obvladovala nastale razmere. Petrol je namreč glede na dinamiko kazalca EBITDA posloval bolje kot glavni tekmeci v regiji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • andrej06 19:08 22.marec 2021.

    Saj ne samo goriva tudi trgovine potuhjeno dražijo gamad

  • Janez 07:48 20.marec 2021.

    Vizjak pa se nam smeji, saj njegove delnice rastejo in s tem njegovi dobički. Pa naj še kdo reče da nas ta vlada nima rada!!! Pa še kako. Dviguje nam cene bencina neupravičeno zaradi osebnih koristi ministra in nekaterih posameznikov, ...prikaži več ki so pravočasno nakupili delnice Petrola!!

  • Avatar olor
    olor 19:17 19.marec 2021.

    Na ministrstvu za gospodarstvo so ocenili, da se cene goriv v Sloveniji gibljejo podobno kot v sosednjih državah EU. A SO PLAČE TUDI PRIMERLJIVE???