Avto
12226 ogledov

Dokaz, v kako veliki krizi je dizelski avto

Dizel Shutterstock
Največja tovarna dizelskih motorjev na svetu v Tremeryju na vzhodu Francije je v temeljiti rekonstrukciji - preusmerila se je v proizvodnjo električnih motorjev.

Z manj kot 10 % proizvodnje leta 2020 se bo proizvodnja električnih motorjev v tovarni v Tremeryju podvojila na približno 180.000 proizvedenih električnih motorjev leta 2021. Do leta 2025 naj bi v tovarni na leto proizvedli že 900.000 električnih motorjev, kar je več kot polovico največje proizvodnje pred pandemijo.

Polestar 2 električni avto "Biblični potres" Avto JATO: Elektrificirani avti prvič prehiteli dizelske!

Premik v smer elektromobilnosti je dokaz, da se avtomobilska industrija spreminja zelo hitro. Povpraševanje po dizelskih avtomobilih je v zadnjih petih letih po škandalu Dieselgate v Franciji in Evropi močno upadlo, medtem ko novi, strogi predpisi EU proizvajalce avtomobilov kaznujejo za preseganje mejnih vrednosti emisij in jih s tem spodbujajo k izdelavi več električnih oziroma elektrificiranih vozil.

Golf TDI avtomatik | Avtor: Anže Petkovšek Golf 7 TDI Anže Petkovšek

Leto preboja

Tako so začeli sredi pandemije in ob kljub še vedno negotovem povpraševanju potrošnikov po elektrificiranih avtomobilih avtomobilski proizvajalci od Volkswagna do Nissana opuščajo dizelske modele in povečujejo proizvodnjo električnih pogonov.
"Leto 2021 bo ključno za prehod iz konvencionalnih pogonov na električne modele," besede Laetitie Uzan, predstavnice sindikata CFTC v Tremeryju, povzema Automotive News Europe.

Za 3000 delavcev v Tremeryju in širšo avtomobilsko industrijo obstaja velika dodatna težava. Elektromotorji vključujejo le petino delov tradicionalnega dizelskega motorja, kar postavlja pod velik vprašaj številna delovna mesta.

Peugeot e-208 | Avtor: Peugeot Peugeot

Ford mondeo Avto Zakaj bi specialist dizelsko vozilo zamenjali za hibridno?

Uzanova je priznala, da obstaja tveganje, da bo v prihodnosti potrebnega manj osebja, kljub temu pa ostaja optimistična, da bo proces "naraven", torej, da se bodo delavci zamenjali in jih ne bodo nadomestili drugi delavci.

Lastnik tovarne v Tremeryju je po novem novi avtomobilski gigant Stellantis, ki je bil na novo ustanovljen z združitvijo proizvajalcev Peugeotov PSA in Fiat Chryslerja prav z namenom lažjega spoprijemanja s spremembami v industriji. Pri Stellantisu so sicer zagotovili, da tovarn ne bodo zapirali in si bodo prizadevali zaščititi delovna mesta.

Elektromotor, električni motor | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Toda nekateri analitiki in strokovnjaki opozarjajo, da bodo morali evropski proizvajalci avtomobilov narediti velike reze, da bi lahko zagotovili dovolj velike naložbe v električno mobilnost, da bodo sploh lahko dohiteli ameriškega pionirja električnih avtomobilov Teslo.

Ogroženih na desettisoče delovnih mest

Po pisanju Automotive News Europe naj bi bilo v Franciji od 400.000 zaposlenih v celotni industriji ogroženih 15.000 delovnih mest, kjer izdelujejo komponente za dizelska vozila.

mraz zima avto led Kdaj ste točili? Avto Pozor vsi dizelaši, prihodnji teden morajo zdržati tudi -19 stopinj C!

IAB, nemški inštitut za raziskovanje dela, pa je izračunal, da bi prihod električnih vozil lahko ogrozil 100.000 delovnih mest v Nemčiji ali približno eno od osmih delovnih mest v nemški avtomobilski industriji.

Po podatkih raziskovalne skupine analitksga podjetja JATO Dynamics je prodaja dizelskih vozil še leta 2015 dosegla 50 % celotne prodaje vozil, kar je veliko več kot v Severni Ameriki in Aziji.

Elektromotor, električni motor | Avtor: Audi Audi

Po mnenju raziskovalcev v IHS Markit vsaj 20 modelov avtomobilov po letu 2021 ne bo več ponujalo dizelskih različic, od Volkswagnovega pola in Renaultovega scenica do Nissanove micre in honde civic, prav zato so zapisali, da se bo letos dizelska kriza še močno poglobila.

Elektrificirani novi že v večini

Medtem pa bo letos v prodajne salone prišla kopica novih električnih modelov.

Združenje proizvajalcev in trgovcev motornih vozil v Veliki Britaniji pričakuje, da bo letos na britanski trg uvedenih 29 novih popolnoma električnih modelov in sedem priključnih hibridnih modelov, kar je več, kot bo uvedenih modelov s klasičnimi motorji na notranje zgorevanje. Slednjih bo let 26 modelov, od tega jih bo zgolj 14 ponujalo možnost izbire dizelskega motorja.

Pri Automotive News Europe še pišejo, da obstajajo spodbudni znaki, da se zanimanje potrošnikov za električna vozila povečuje.
Po podatkih JATO so so evropski kupci prvič kupili več elektrificiranih vozil v EU - popolnoma električnih, priključnih hibridov ali hibridov - kot pa vozil z dizelskim motorjem.

Dizelski avtomobili Avto Med državami, ki nameravajo prepovedati prodajo dizlov in bencincev tudi Slovenija

Prodaja popolnoma električnih in priključnih hibridnih vozil v EU je v prvih devetih mesecih leta 2020 zrasla za 122 %, torej v času, ko je prodaja novih vozil zaradi pandemije padla za rekordnih 29 %.

Renault Clio E-TECH Hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kljub temu so še vedno predstavljali le okoli 8 % celotne prodaje, nekatere voznike pa je odvrnila omejena razpoložljivost polnilnih mest in tudi večje cene številnih elektrificiranih modelov.

V Renaultovi tovarni Cleon blizu severne francoske obale prehod iz dizlov na elektrificirana vozila že poteka. V polovici stavbe je nameščena montažna linija za dizelske motorje, hibridni in električni motorji pa so razporejeni na dve celotni stavbi.

"Če bi se na primer uslužbenec po nekaj letih odsotnosti vrnil v tovarno, kraja ne bi prepoznal," pravi predstavnik sindikata Lionel Anglais.

Komentarjev 4
  • edvard73 10:23 27.januar 2021.

    elektro vozilo je morda res primerno za urbana okolja, kjer so kratke relacije: doma elektro polnilnica-služba-šola-vrtec-trgovina, itd. in čist zrak...sicer pa je izdelava baterij draga iz redkega litija (samo nekaj držav ima to rudo). Nafte je samo še za nekaj ...prikaži več desetletij...nekaj bo treba "naumiti". Razvoj mora biti. Vojna industrija je vedno bila gonilo novih tehnologij. Ne verjamem, da bo razvila električni oklepnik ali tank...

  • stanislav76 15:20 26.januar 2021.

    Naši trije dizli (skupaj imajo 143+170+184= 497 KM) veselo predejo vsakič, ko jih zaženeš. Nobena elektrika mi še dolgo ne bo padla na pamet, še manj na moje načrte in še manj na odločitev, da bi katerega od teh muckov zamenjal.

  • 154bb981b46dec9676b53ddcf41cbd570c99c952 09:19 26.januar 2021.

    Razmerje med ceno disela ali elektrifikacije je ogromna. Elektrifikacijo si bo lahko privoščil čisto vsak z minimalcem, disela seveda ne. toliko o tem.