Avto
14981 ogledov

Cene rabljenih se lahko razlikujejo tudi do 15 tisoč evrov!

Rabljeni avtomobili
1/3
1A AVTO
Cene rabljenih avtomobilov navzgor.

Največji evropski spletni portal za prodajo rabljenih avtomobilov Auto Scout 24 je izvedel raziskavo o tem, kako so se po Evropi v zadnjem letu spreminjale cene rabljenih avtomobilov.

Raziskava, ki je zajela sedem evropskih držav (Belgijo, Nemčijo, Francijo, Italijo, Nizozemsko, Avstrijo in Španijo), je pokazala, da so cene rabljenih avtomobilov na teh trgih v zadnjem letu spet precej narasle. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta so namreč rabljeni avtomobili v povprečju dražji za 6,4 odstotka, v nekaterih primerih pa celo za deset odstotkov.

Rabljeni avti Avto Več kot polovica rabljenih avtomobilov je vprašljivih

Ugotavljajo tudi, da se v nekaterih primerljivih razredih lahko cene rabljenih avtomobilov razlikujejo celo do 15.000 evrov, kar pomeni, da lahko z malo truda pri nakupu rabljenega avtomobila precej prihranite.

Auto Scout 24 statistika cen rabljenih avtomobilov | Avtor: Auto Scout 24 Auto Scout 24

Najdražja je Francija

Portal je na prvo mesto med državami z najdražjimi rabljenimi avtomobili v vseh segmentih in letnikih rabljenih avtomobilov postavil Francijo, ki se je s povprečno ceno 21.568 evrov, kar je 4,1 odstotka več kot lani, uvrstila pred drugouvrščeno Nemčijo. Tudi tu so sicer cene v povprečju narasle za 4,1 odstotka, vendar pa so s povprečnimi 20.134 evri za dobrih 1.400 evrov nižje kot v Franciji.

Mercedes G500 4x4² Preverili smo Avto Z malo denarja do zmogljivega terenca

Avtomobili so se v zadnjem letu sicer najmanj podražili v Avstriji, kjer so zabeležili zgolj 1,2-odstotno rast cen, vendar pa se avstrijski rabljeni avtomobili s povprečno ceno 18.603 evrov med najdražjimi uvrščajo na tretje mesto. Če se bo trenutni trend nadaljeval, bi jih lahko kmalu dohiteli španski rabljeni avtomobili, ki sicer povprečno stanejo 17.777 evrov, vendar pa so se jim cene v zadnjem letu povišale za 6,3 odstotka.

Auto Scout 24 statistika cen rabljenih avtomobilov | Avtor: Auto Scout 24 Auto Scout 24

Španiji sledi Belgija s povprečno ceno 15.418 evrov in porastom za tri odstotke, na šestem mestu je Nizozemska s povprečno ceno 15.351 evrov in porastom za 6,4 odstotka, sedma pa je Italija s povprečno ceno 15.153 evrov in porastom za štiri odstotke.

Cene odvisne od starosti

Pri portalu so se posvetili tudi posameznim kategorijam avtomobilov. Za avtomobile do enega leta starosti tako velja, da so najdražji na Nizozemskem, najcenejši pa v Italiji, kjer lahko za njih odštejete tudi do 10.000 evrov manj. Med avtomobili, starimi od enega do treh let, so najdražji avstrijski, enako pa velja tudi za stare tri do pet let. Pet do deset let in deset do dvajset let stari avtomobili so izrazito najdražji v Franciji in Španiji, najcenejši pa v Nemčiji.

Rabljen avto Razkrivamo Avto To je resnica glede velikanske količine avtov iz uvoza pri nas

Kaj pa "youngtimerji" in "oldtimerji"? "Youngtimerji", torej avtomobili v starosti med dvajset in trideset let, v raziskanih državah povprečno stanejo 14.700 evrov. Najcenejši so v Avstriji, kjer povprečno stanejo 6.335 evrov, najdražji pa v Franciji, kjer se njihova povprečna cena giblje pri 21.077 evrih. Starodobniki so najbolj ugodni v Italiji, kjer povprečno stanejo 19.258 evrov, najdražji pa so s povprečno ceno 34.248 evrov v Franciji. Seveda pa je cena odvisna predvsem od znamke, modela in letnika posameznega avtomobila.

Komentarjev 3
 • Avatar vec
  vec 00:08 22.januar 2020.

  mokre sanje švercerjev :) oz. šljakerov z juga ex juge, ki kupijo avto za 500 ali 1000 nabijejo ceno za 100% a razen da je spucan v nulo, nič od avta,

 • praufo 20:05 21.januar 2020.

  lahko bi imeli bolj razvit javni prevoz, tudi za turizem bi bilo to boljše, recimo letališče, pa naprej javni prevoz vlak, itd, ampak ne ... zakaj pa, če si vsak lahko kupi suv bmw x5, ne vem sicer od kod ...prikaži več dnar ampak tega je ogromno na cesti ... res pa je da se vidi še kaj boljšega ... res ne vem od kod, očitno mafijska posla

 • praufo 20:00 21.januar 2020.

  ma ta statistika je spet ... ne vem kaj , premetavanje številk, vozilo še pred amortizacijsko dobo zgubi ogromno vrednosti, to so že vsi pogruntal, ker avto je neka obveznost, in kasira država z registracijo, zavarovalniuce, servisi, dars ... in ...prikaži več še kdo ... avto je največji požiralec dnarja, kar sicer mnogim slovenčkom še ne gre v glavo ampak tako je, mnogi smo to že skusili, ampak nekateri še nočejo verjet in še kar kupujejo in jasno kredite jemljejo ... bog jim požegnaj, če uživajo v trošenju

Sorodne novice