Avto
30 ogledov

Ceno bencina voznikom zabelila država

bencin, črpalka, evri, gorivo Shutterstock
Življenje voznika v Sloveniji je vse dražje. Z današnjo podražitvijo za bencin plačuje skoraj petino več kot pred letom dni. A ne le na račun surovine, grlo svojega davčnega piskrčka je vmes precej razširila tudi država.

Zakaj danes, ko se cena surove nafte giblje okoli 110 dolarjev za sod, plačujemo dražji bencin kot pa pred leti, ko je bilo 159 litrov črnega zlata vrednih tudi že po 150 dolarjev, se te dni verjetno sprašuje marsikateri voznik.

Cene na črpalkah vsaj za bencina sicer niso rekordne, saj smo aprila za 95-oktanski bencin denimo morali plačati kar 1,536 evra, danes pa le 1,525. Vseeno pa izračun kaže, da vozniki za 95- in 98-oktanski bencin danes plačujemo kar 17 odstotkov višjo ceno kot pred letom dni. Cena dizelskega goriva se je vmes povečala za 11 odstotkov in je z današnjo podražitvijo na najvišji ravni doslej.

Vlada navija trošarine

Dejstvo pač je, da smo bili lani avgusta na pragu volitev, vmes pa so iz državne blagajne pometli še zadnje rezerve in država je v zadnjem letu le še zelo redko ublažila nihanja goriv na borzah z nižanjem trošarin. Trošarina na dizelsko gorivo je tako danes v primerjavi s tisto izpred leta dražja za 10 odstotkov, medtem ko se je sama nabavna cena derivata v tem času podražila le za dobrih sedem odstotkov. Pri obeh bencinih pa je trošarina višja za kar 22 odstotkov, medtem ko se je tudi tukaj surovina dražila le za okoli sedem odstotkov. Država si hkrati od vsakega prodanega litra odreže še DDV.

Še vedno pa Slovenija ni med najdražjimi državami glede pogonskih goriv. Tako v Italiji za liter 95-oktanskega bencina plačujejo že po 1,85 evra, za liter dizla pa 1,75 evra. V Avstriji se v primerjavi s Slovenijo izplača le nakup 95-oktanskega bencina, na Hrvaškem pa so cenejša vsa goriva.

Od danes veljajo nove cene (Vir: Petrol)

• Motorni bencin 95: cena se je povišala za 0,025 evra na 1,507 evra za liter.
• Motorni bencin 100: cena se je povišala za 0,025 evra na 1,525 evra za liter.
• Dizelsko gorivo: cena se je povišala za 0,005 evra na 1,387 evra za liter.
• Kurilno olje: cena se je povišala za 0,013 evra na 1,021 evra za liter.

Komentarjev 1
  • URIAH HEEP 11:40 07.avgust 2012.

    Luknja v proračunu.Za visoko cena so krive banke v spregi z politiko, ko so dajale nepovratne kredite, za ketere so vedeli, da ne bodo nikoli vrnjeni.