Slovenija
733 ogledov

Cesta vzela kar nekaj znanih in obetavnih športnikov

Prometna nesreča nogometašev, Maribor PGD Maribor
Za posledicami prometne nesreče umrlo kar nekaj znanih in obetavnih slovenskih športnikov. Kot zadnja ste se tej črni statistiki pridružila še mlada nogometaša.

Čeprav je vsaka smrt tragična, je najodmevnejša takrat, ko umirajo znani perspektivni ljudje, podobno velja za športni svet. Tudi Slovenija je zaradi prometne nesreče izgubila kar nekaj znanih in obetavnih športnih imen. Zadnja sta se tej črni statistiki danes pridružila mlada mariborska nogometaša.

5. junija 2005 -  Današnja nesreča nekako spominja na tisto izpred enajstih let, ko so na Celovški cesti v Ljubljani ugasnila življenja treh mladih atletov. Vsi so umrli na kraju trčenja, trije so bili v kritičnem stanju. Vzrok za nesrečo sta bila prehitra vožnja in alkohol. Tistega usodnega jutra je opel vectro trenerja in voznika Sergeja Šalamona ob zavijanju in trčenju v nasproti vozeči avtomobil odbilo v drog javne razsvetljave. Umrli so trije mladi in perspektivni atleti, 17-letni Velenjčan Nejc Lipnik, 23-letni Trebanjec Patrik Cvetan in 25-letni Ljubljančan Matic Šušteršič, ki je v tistih letih zaznamoval slovenski šprint. V spomin nanj in klubskega kolega Patrika Cvetana,  atletski klub Mass vsako leto organizira atletski memorial.

Drago Grubelnik | Avtor: EPA EPA

17. november 2015 - V slovenski športni javnosti je lani boleče odjeknila novica o smrti nekdaj našega odličnega smučarja Draga Grubelnika, sicer tretjega športnika naše smučarije, ki je življenje izgubil na cesti. Grubelnik, ki je bil na koncu kariere trener bolgarske smučarske reprezentance, je na gorski cesti pod avstrijskim ledenikom Sölden izgubil nadzor nad vozilom in zgrmel 270 metrov globoko v prepad. 

24. marec 1986 -  Grubelnik ni bil prvi slovenski smučar, ki je življenje izgubil na cesti. Ob koncu kariere, šele pri tridesetih letih, je ob koncu sezone in vrnitvi z Japonske umrl slovenski smučar Jože Kuralt. S trenerjem sta se po dolgi 12-urni vožnji z Japonske, z letališča Zürich odpeljala domov v Slovenijo. Slednji je zaspal za volanom, trčenje v betonski zid pri avstrijskem Špitalu ob Dravi je bilo zanju usodno.

16. aprila 1994 - V prometni nesreči v Lazah v Tuhinjski dolini je umrla škofjeloška smučarka Lea Ribarič. Skupaj z Mojco Suhadolc se je vračala iz smučarskega plesa v Mariboru, v Lazah pa je njun osebni avtomobil zaradi prevelike hitrosti zaneslo s ceste. Lea Ribarič je bila stara 20 let. Njen največji uspeh v karieri je bronasta veleslalomska kolajna z mladinskega svetovnega prvenstva leta 1992 v Mariboru.

Jure Robič je prvi obkrožil Slovenijo. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

4. september 2010 - Ta dan se je tragično končal za ekstremnega kolesarja Jureta Robiča, ki se je po gozdni poti s kolesom peljal proti Zakamniku. Zaradi poškodb je umrl na kraju dogodka. Robič je v svoji športni karieri dosegel več kot sto zmag, na zmagovalnih stopničkah pa je stal več kot 150-krat.

24. julija 2007 - Zaradi posledic prometne nesreče je umrl obetavni rokometaš Dejan Špiler, brat nekdanjega člana Celja Pivovarne Laško in reprezentance Davida Špilarja.  Nesreča se je zgodila na cesti Vrba-Črnivec, pri Radovljici. 65-letni voznik avtodoma je vozil po nepravilni strani in silovito trčil v nasproti vozeči avtomobil. 

27. marca 2003 - V hudi prometni nesreči sta pri vasi Povir, na cesti med Sežano in Divačo, umrla košarkarja Kraškega Zidarja, 24-letni Tine Kokalj in 27-letni Janoš Gorjup. Vzrok nesreče naj bi bila prevelika hitrost, zaradi katere naj bi Gorjup izgubil oblast nad vozilom in zletel s ceste ter trčil v drevo. Avto je odbilo nazaj na cesto kjer se je še okoli štirideset metrov prevračal in nato obstal v jarku pod cesto. Oba košarkarja sta bila mrtva na kraju nesreče.

25. septembra 1994 -  Na avtocesti pri Žirovnici je umrl član bronastega četverca iz olimpijade v Barceloni 1992, Sašo Mirjanič. V spomin nanj je na vsakoletni mednarodni regati na Bledu memoriala tekma četvercev.

Komentarjev 3
  • 1slovenka 09:58 03.avgust 2016.

    ..kako hitro "moraš" voziti,da avto razkolje na dvoje,ko priletiš v "kandelaber" ?!?

  • MihaDlncr34 00:52 03.avgust 2016.

    Moje sožalje svojcem...Prižgal sem svečko v njun spominhttp://www.fieldofcandles.com/Candle/Profile/54426

  • Lavdan 21:31 02.avgust 2016.

    Večina športov zahteva hitrost zato so ti ljudje običajno hitri tudi v avtomobilih, a se na žalost zmeraj ne izide. Drugo je, če te vozi pijani trener, ki spregleda nasproti vozeči avto , zapelje predenj in te ubije.