Avto
16 ogledov

Četrtina bi jih udarila spredaj sedeče

Dosledno uporabljajte varnostni pas! (Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Pripasovanje zadaj v avtomobilu je nujno, saj so v primeru nesreče zaradi malomarnosti zadaj sedečih ogrožena tudi življenja sprednjih potnikov, polaga na srce inštruktor varne vožnje Brane Küzmič. Najbolj rizični so starejši vozniki.

Če sodimo po naši anketi, se tako spredaj kot zadaj redno pripasa 73 odstotkov bralcev, kar 25 odstotkov pa le na sprednjih sedežih.

Dva odstotka anketirancev postavlja svoje življenje na kocko tako, da se ne pripasa niti spredaj. Spomnimo, pred kratkim se je pri Cerknici smrtno ponesrečil 26-letni domačin, potem ko se je nepripet z avtomobilom zaletel v drevo. Umrl je kljub trudu reševalcev.

Nevarni vzorec vedenja

"Pri karambolu zadaj sedeči sicer priletijo z vso silo v spredaj sedeča voznika in sopotnika in ju lahko usodno poškodujejo," opozarja na dodatno nevarnost Brane Küzmič.

Po Küzmičevem mnenju sicer mladi dokaj redno uporabljajo varnostne pasove, saj s tem živijo že od prvih trenutkov v avtomobilu, precej slabše pa se pri pripasovanju odrežejo starejše generacije, ki so imele izpit že, ko pripasovanje niti spredaj ni bilo uzakonjeno. "Pripasajo se ne, ker se ne bi hoteli, ampak ker imajo pač tak vzorec vedenja. Tudi sam sem se moral kar nekaj časa privajati spremembi," dodaja inštruktor.

Kot kažejo izračuni, je neuporaba varnostnega pasu v primeru trka pri 50 kilometrih na uro primerljiva padcu z višine desetih metrov. Odrasel človek z močjo rok in nog sicer zadrži težo telesa le do hitrosti sedem kilometrov na uro. Ste res takšen herkul, da se boste brez pasu zoperstavili fiziki, če bo nastopil tisti trenutek?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.