Avto
11 ogledov

Čez devet let v Helsinkih nič več lastniških avtomobilov

Helsinki Žurnal24 main
Avtomobilska industrija, kot jo poznamo danes, se bo s pojavom samovozečih avtomobilov dramatično spremenila. Na Finskem želijo do leta 2025 v prestolnici Helsinki povsem prepovedati vožnjo z lastniškimi vozili.

Medtem ko različne vlade po Evropi napovedujejo namere o prepovedi uporabe in tudi prodaje vozil na fosilna goriva v prihodnosti, v Nemčiji naj bi po letu 2030 dovolili zgolj še registracijo novih vozil, ki bodo morala biti brezemisijska, so šli na Finskem še korak dlje. Do leta 2025 bi radi prepovedali uporabo lastniških vozil.

Manj stroškov, hitrejši prevoz

Po poračanju Co.Exist, je načrt, da bi prebivalci Helsinkov kombinirali prevoz javnega in zasebnega transporta, kar bi omogočilo najcenejši in najhitrejši možen prevoz. Sonja Heikkilä, inženirka transportne logistike, ki deluje pri mestnih oblasteh v Helsinkih pravi, da želijo v popolnosti razviti internetni transport.

Meščani bodo imeli dostop do vseh elementov sistema preko svojih mobilnih naprav. S pomočjo mobilnih telefonov bodo lahko uporabljali avtobus na klic, avtomatizirane avtomobile, posebno vrsto prevoza za potnike ali konvencionalni javni prevoz. Meščani Helsinkov bodo lahko pri zasebnih operaterjih kupili "mobilne pakete", ki jim bodo ponudili celoten nabor možnosti prevoza.

Zamisel, ki jo želijo udejaniti Finci bazira na obsoječem prometnem sistemu, ki vključuje ceste, avtomobile, podzemno železnico, mostove in avtobuse. "Digitalni načrt" je prioriteta, da lahko vsakemu meščanu omogočijo najbolj učinkovit in najhitrejši prevoz od točke A do točke B.

V Helsinkih so v povezavi s projektom, ki ga želijo udejaniti do leta 2025, že zagnali kolesje. Po ulicah se je že možno prevažati z inovativnim minibusom, pri katerem lahko potniki izberejo točno mesto vhoda in končni cilj. To storijo s pomočjo pametnega telefona. Aplikacija izračuna pot, ki je najbolj primerna za vse potnike v vozilu.

Komentarjev 1
  • mb 11:52 11.julij 2016.

    Če imaš ustrezno infrastrukturo se to da narediti. pri nas pa je to iluzorno, čeprav imamo pametnjakoviče, ki bi brez ustrezne infrastrukture radi imeli mesta 22 stoletja