Avto
141 ogledov

Slovenija postaja oaza zelene mobilnosti, 1000 potencialnih delovnih mest

Električni avtomobil Facebook
Partnerji v projektu "Zelena mobilnost prihodnosti bo tudi slovenska!", napovedujejo, da bo Slovenija postala oaza zelene mobilnosti. Prvi korak je bil storjen danes, ko so na cesti med Bovcem in Idrijo, na t.i. keltiki, začeli vzpostavljati temeljno infrastrukturno mrežo za vse uporabnike električnih vozil.

Na keltiki bo osem električnih polnilnic. Prvih pet so v okviru projekta Zelena mobilnost prihodnosti odprli v Idriji in Spodnji Idriji.

Slovenija ima vse naravne, intelektualne in tehnološke danosti za pospešen razvoj in vzpostavitev zelene mobilnosti prihodnosti. Hidria, Rotary Slovenija, BMW Group Slovenija, Petrol, Gimnazija Jurija Vege Idrija, SIJ, Zavarovalnica Triglav, NKBM, Tesla Motors, Elektro Primorska/E3, Mlekarna Planika, Kmetijska zadruga Tolmin, Microsoft, Plan-net, Relais Châteaux/Kendov dvorec, Avantcar in številni drugi partnerji v projektu »Zelena mobilnost prihodnosti bo tudi slovenska!« so združili moči in z povezovalnima in dobrodelnima akcijama Dan zelene mobilnosti in Dobrodelni Rally Rotary v partnerstvu z občinami Ajdovščina, Bovec, Idrija, Kobarid, Medvode in Tolmin zbrali več kot 100.000 evrov sredstev za 10 električnih polnilnih postaj vzdolž Zelene Keltike, to je ceste med Bovcem, Kobaridom, Tolminom, Sp. Idrijo in Idrijo ter v Ajdovščini in Medvodah. Kot so zapisali, so tem smo vzpostavili pomembno infrastrukturno mrežo za vse uporabnike električnih vozil in Slovenijo postavili na zemljevid sodobne zelene mobilnosti.

BMW i3 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V Sloveniij novi Einsteini, Jobsu, Muski ...

V Hidrii verjamejo v ogromen potencial električne mobilnosti v Sloveniji, mnenja so, da lahko naša država postane vodilan na tem področju, hkrati pa ocenjujejo, da bi lahko v prihodnjih letih ustvarili do 1000 delovnih mest. Predsednik poslovodnega odbora Hidrie dr. Iztok Seljak zato poudarja: "Hidriino poslanstvo so globalno prebojne inovacije v zeleni mobilnosti. Ta projekt je sam po sebi pomembna inovacija in odraz naše velike odgovornosti, kot ene ključnih vrednot korporacije, do okolja in mladih. Naša skupna prihodnost so mladi slovenski Alberti Einsteini, Steve Jobsi, Eloni Muski..., ki so tu med nami in jim s tem dajemo priložnost, da se s svojimi idejami in znanjem tudi konkretno izrazijo."

Za razvoj zelene mobilnosti je poleg prebojnih inovacij nujna tudi infrastruktura, natančneje polnilnice za električna vozila. Petrol po Sloveniji upravlja z 39 električnimi polnilnimi postajami, predvsem vzdolž avtocestnega križa. Drugi pomemben faktor so električna vozila. Pri projektu Zelena mobilnost sodeluje BMW. Dr. Stephan Neugebauer, direktor sodelovanja na področju globalnih raziskav v BMW Group, sicer pa tudi predsednik evropske platforme za transport ERTRAC je odločen, da so nove zelene tehnologije ključne za nadaljnji razvoj avtomobilske industrije: "Seveda ob tem ne smemo pozabiti na nujo po stalnih optimizacijah motorja z notranjim izgorevanjem. Zelo pomembna je tudi kakovost visokotehnoloških izdelkov in poslovna odličnost dobaviteljev, kar zahteva neprestano inoviranje in razvoj."

Iztok Seljak, predsednik poslovnega odbora Hidrie (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Violeta Bulc pravi, da nas čakajo vznemirljive stvari

V Idriji se je mudila tudi evropska komisarka Violeta Bulc, ki si je v živo ogledal nekaj najboljših idejnih zasnov, rešitev, inovacij in razmišljanj mladih dijakov Gimnazije Jurija Vege Idrija (GJV), kjer že dalj časa preizkušajo prototipna električna vozila in imajo tudi električno polnilnico.

"Na prometnem področju se dogajajo vznemirljive stvari: avtomatizacija, informatizacija, razogljičenje, razvoj mobilnosti kot storitve, multimodalnost, novi poslovni in socialni modeli. Slovenija se lahko uspešno umesti v nove nastajajoče mreže, tako na evropskem kot globalnem nivoju, kar je velika priložnost za posameznike in podjetja. Zato so tudi dijaki lahko ponosni na svoje inovativne in v prihodnost usmerjene ideje," pravi komisarka, ob tem pa upa, da se bo v dijakih razvila tudi tržna ambicija, ki jih bo popeljala med uspešne soustvarjalce nove dobe.

Violeta Bulc je o elektrifikaciji povedal, da ne smemo pričakovati, da se bodo spremembe zgodile čez noč, saj velika večina prometa temelji na nafti. Prepričana je, da bodo električna vozila v promet vstopala postopoma in da bodo dolgoročno pomagala k trajnostno naravnani evolucijski strategiji.

Komentarjev 3
  • uni65 23:45 28.maj 2016.

    Spet en negativec

  • jakec1575 16:12 27.maj 2016.

    Bravo! To je to. Pozitivno razmisljanje.

  • Avatar Leon
    Leon 16:04 27.maj 2016.

    Aja ? A ne gre slučajno za Slavonijo !