Avto
112 ogledov

Renault Slovenija: Prihod električnih prava odločitev

ZOE Anže Petkovšek
Pri Renault-Nissan Slovenija so predstavili rezultate dela v letu 2015 in predstavili novosti, ki zadevajo leto 2016. Marjan Murn, direktor prodaje Renaulta pravi, da so prvič po letu 2008 lahko res zadovoljni, saj se je realna prodaja na slovenskem trgu končno izvlekla iz rdečih številk.

Marjan Murn, direktor prodaje za znamki Renault in Dacia pravi, da je slovenski trg novih vozil lani zrasel za 11 odstotkov na 67.000 prvič registriranih vozil. Še vedno je številka velika na račun izvoza, oziroma registracij na krajši rok.

Realna prodaja, brez izvoza, je po njihovih ocenah v letu 2015 v Sloveniji obsegala 43.000 novih vozil, kar je 5.500 vozil več kot leta 2014. In to je po besedah Murna znak za optimizem. Tudi sami nameravajo slediti manjšemu izvozu, saj je to, tako pravi Murn, edina zdrava strategija za razvoj prodajno-servisne mreže.

Clio ostaja gonilna sila

Renault clio R.S. trophy | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Renaultov najmočnejši prodajni adut ostaja clio, ki je najbolje prodajano vozilo v Sloveniji, prvi v razredu majhnih križancev, tako kot v Evropi, je captur, prvi v svojem razredu, ki pa je zelo majhen, je twingo - lani so jih v Sloveniji prodali okoli 350. Uspešni so bili na trgu lahkih gospodarskih vozil, kjer je njihov tržni delež 24-odstoten.

Murn je posebej izpostavil električna vozila. Čeprav so pred letom dni "glasno" napovedali, da nameravajo v letu 2015 prodati okoli 150 električnih modelov, je bila številka nekaj nižja od 80. Pri Renaultu to še vedno ocenjujejo kot zelo dobro. Okoli 80 odstotkov kupev električnih vozil so poslovne osebe, 35 odstotkov prodaje EV vozil predstavlja model zoe - električna različica clia. Prodali so tudi 17 twizyjev, zanimivo, za nakup se odločajo predvsem moški srednjih let in ne mladi, kakor so sprava predvidevali pri Renaultu.

Renault megane | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Električna vozila so prihodnost

Murn je poudaril, da je bila odločitev za prihod električnih vozil na slovenski trg pravilna, saj je to prihodnost mobilnosti. Računajo na nadaljni razvoj infrastrukture za električna vozila in tudi dogovore z lokalnimi skupnostmi, ki bi EV vozilom omogočila privilegije v primerjavi z avtomobili z motorji na notranje zgorevanje. Po nekaterih mestih po svetu lahko vozniki električnih vozil vozijo po centru mest, po pasovih za avtobuste ...

Renault Twizy | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Rast v 2016 si pri Renaultu obetajo tudi na račun lansiranja nekaterih, za njih najbolj pomembnih modelov. Že kmalu bo v prodajne salone, vsi bodo do konca leta dobili novo podobo, prišel novi megane, najprej kombilimuzina, jeseni pa še karavanski grand tour, v prvi polovici leta prihaja še limuzinski in karavanski talisman, v zadnji tretjini leta pa prenovljeni clio, športni twingo GT (proizvajali ga bodo v Revozu) in povsem novi scenic.

Pri Dacii novosti ne bo, bodo pa nadaljevali s prodajo omejenih serij svojih modelov. Izpostavili so predvsem uspešnost modela duster, s katerim so si odrezali 18 odstoni tržni delež, več kot 60 odstotkov kupcev pa pri dusterju izbere štirikolesni pogon.

60 odstotkov kupcev qashqaija s sistemom štirih kamer

Nissanov sistem AVM štirih kamer | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Rezultate dela in načrte za leto 2016 v Sloveniji so predstavili tudi pri Nissanu. Direktor prodaje Matevž Rakar je izpostavil, da je bilo v Sloveniji lani prvič registriranih 2963 avtomobilov znamke Nissan, njihov tržni delež pa je bil 4,43 odstoten. Do leta 2018 želijo v Sloveniji obladovati pet odstotkov trga.

Rakar izpostavlja, da so slovenski Nissani zelo dobro varnostno opremljeni - kar 60 odstotkov kupcev qashqaija se odloči za opremo 360° - ki med drugim vključuje asistenčne sistem za pomoč vozniku kot so avtomatsko prepoznavanje prometnih znakov, sistem za opozarjanje pred nenamerno menjavo voznih pasov, sistem za avtomatsko upravljanej dolgih luči, AVM monitor štirih kamer za pomoč pro parkiranju …

Prihaja električni leaf?

Glavni prodajni modeli Nissana so križanci oziroma športni terenci, predvsem modela juke in qashqai, pa tudi enoprostorec note. Največja letošnja novost bo poltovornjak navara 300 NP, ki bo pri nas naprodaj marca, na prodaj bodo tudi posebne različice - black edition - juka in qashqaija, v začetku leta 2017 pa prihaja nova micra - ki bo v 90 odstotkih podobna konceptu sway predstavljenem na lanskem avtomobilskem salonu v Ženevi.

Alternativna mobilnost v Centru energetskih rešitev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek


Letos si morda le lahko obetamo tudi prihod električnega modela leaf v Slovenijo, a uradne potrditve zaenkrat še ni, zagotovo pa v Sloveniji ne bo naprodaj model pulsar, ki sodi v "golfov razred."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.