Avto
620 ogledov

Chevrolet se umika iz Evrope!

Chevrolet trax Gregor Prebil
Presenetljiva novica iz General Motorsa (GM): znamka Chevrolet se umika iz Slovenije in Evrope. Odslej vse moči koncerna tostran luže le še v okrevanje Opla.

Chevrolet po letu 2015 ne bo več množično prisoten v Zahodni in Vzhodni Evropi zaradi zaostrenih poslovnih okoliščin, so pojasnili pri GM-u.

Steve Girsky, podpredsednik GM, je po pisanju Reutersa dodal, da gre v tem trenutku za najboljšo možno odločitev za znamke GM. "GM bo na boljšem zaradi močnejšega Opla," je prepričan, saj naj bi umik Chevroleta, s katerim sta imeli znamki veliko skupnega, a sta se marsikdaj borili tudi za iste kupce, pripomogel k hitrejšemu okrevanju nemške znamke.


Načrt predvideva, da se bo Chevrolet iz Evrope umaknil v naslednjih dveh letih, ostal pa bo v Rusiji. 

Previsoko zrasel?

GM je znamko Chevrolet v Evropi na novo uvedel leta 2005, potem ko je pod svoje okrilje vzela nekdanji južnokorejski Daewoo. Prav modeli, izdelani v Južni Koreji, so bili tudi nosilci prodaje na evropskih trgih. Lani je bilio tako na trgih EU prodanih skoraj 190.000 modelov spark, aveo, cruze in trax, kar predstavlja petino vseh vozil, ki jih proizvede južnokorejska enota GM. 

Poznavalci ocenjujejo, da je Chevrolet v zadnjih letih v upehani Evropi vodil ostro cenovno politiko, hkrati pa je z nekaterimi svojimi modeli presegel svoj status nizkocenovne znamke in odkrito posegel po kupcih v Oplovih segmentih. Na drugi strani nemška znamka zadnja leta krčevito išče pot proti zelenim poslovnim številkam. Pred leti je bila sicer tik pred tem, da jo GM odproda, a so si Američani zadnji hip premislili.

GM sedaj čaka naporno in nič kaj poceni prestrukturiranje svoje poslovne mreže in servisov, brez dela pa bo ostalo tudi veliko zaposlenih po Evropi. 

Komentarjev 10
  • Mahi 10:24 07.december 2013.

    Malo za šalo: Glede na to, da je GM znan po preznačkovanju in preimenovanju istih modelov se nam v bodoče v Evropi obetajo Opel Spark, Opel Aveo, Opel Cruze, Opel Orlando..... in tako bo volk sit in koza cela :)

  • JohnSmith30699 22:03 05.december 2013.

    pa ravno sem razmišljal o nakupu Cruza, rabljenega s samo 50,000km, za ta denar s to opremo pri konkurenci dobim starejši letnik z veliko več prevoženimi in manj opreme...škoda da gredo pa ravno všečni mi ratujejo

  • iRobert 20:06 05.december 2013.

    @4Krogci eum ko že pluvaš po Daewoo, jast sem si kupil novega Daewoo lanosa ki sedaj po 15ih letih in prevoženih 280.000 Km deluje še vedno brez problemov ,brez Rje ;) ! ko si tako pameten "seveda nisi" preveri listo ...prikaži več 100 Najbolj zanesljivih avtomobilov zadnje dekade! Lanos je na 37 Mestu skupaj z Golfom, nekaj nižje nubira ,mislim da okoli 60 mesta , nekaj nižje matiz in pa Leganza na 95 Mestu :) ! Si lastim tudi Bmw e60, pa raje ne bi govoril o pogostosti obiskov Servisa :D ! jajca od Daewoo-ja pa delajo! Sicer pa si ne moreš privoščiti niti tega bi jast rekel !