Avto
18 ogledov

Clarkson: "Bilo je presneto resno"

Porsche Reševalni pas/Twitter
Jeremy Clarkson je v prvem javnem odzivu na napad na ekipo Top Geara v Argentini dejal, je šlo za najhujšo stvar v njegovem življenju in da bi lahko množica koga ubila. Vseeno vztraja: sporne registrske tablice so bile zgolj naključje.

Potem ko so ekipo najbolj gledane avtomobilistične oddaje na svetu Top Gear iz snemanja v Argentini v četrtek pregnala razjarjena množica domačinov, se je ekipa že vrnila domov v Veliko Britanijo. Eden od treh voditeljev Jeremy Clarkson je prvič javno komentiral dogodke in na Twitterju zapisal, da je šlo očitno za s strani argentinskih državnih organov organiziran napad, da bi lahko na ta način kovali svoj politični kapital pred bližnjimi volitvami. 

Clarkson, James May in Richard Hammond so morali svoje tri avtomobile, s katerimi so snemali specialno epizodo Top Geara o potovanju po znameniti cesti št. 40 skozi Čile in Argentino, zapustiti kar ob robu ceste, potem ko se je nad pločevino s kamni in drugimi trdimi predmeti spravila jezna množica. Domačini so namreč prihod ekipe imeli za čisto provokacijo, saj je imel Clarksonov porsche 928 obešene tablice H982FKL, kar naj bi nakazovalo na argentinsko-britanski vojaški spopad za Falklandske otoke leta 1982, v katerem je bila Argentina gladko poražena. 

"Bil sem že v Iraku in Afganistanu, vendar pa je bil to najhujši dogodek, v katerega sem bičl udeležen," je Clarkson dejal za nedeljsko izdajo The Suna. "Bilo jih je na stotine. S kamenjem in opeko so zasuli naše avtomobile. To ni bila nikakršna šala v stilu Top Geara, bilo je presneto resno." Ob tem da so kričali 'zažgite jim avtomobile!'.

Zamenjava tablice ni pomagala

Clarkson je ponovil uradno trditev BBC-ja, da britanska ekipa s tablico na porscheju ni izzivala Argentincev. "Registrska označba je bila naključje. Ko so nas na to opozorili, smo jo zamenjali," je zapisal Clarkson na Twitterju in hkrati objavil fotografijo avtomobila na zadnje jutro potovanja, na katerem je vidno, da spredaj nima več sporne označbe. Napad se je sicer zgodil proti večeru istega dne. Obregnil se je tudi nad argentinske "veterane", ki da jih je tablica vznemirila, a jih med protestniki ni bilo veliko. "Velika večina jih je bilo starih dobrih 20 let. Pa seštejte."

Izvršni producent oddaje Top Gear Andy Wilman pa je dejal, da so tri avtomobile kupili za potrebe snemanja v Južni Ameriki. "Popolnoma neresnično je, da je bil ta avtomobil izbran zaradi njegove registrske tablice ali pa da je bila prvotna tablica naknadno zamenjana."

Komentarjev 2
  • mijaliza 00:56 05.oktober 2014.

    oddajo redno spremljam in moram napisati, da velikokrat imajo precej neokusne šale do ljudi, njihovega načina življenja itd.....tako da dostikrat gredo čez vse meje dobrega okusa, pogosto pa sami provocirajo okolico z svojimi izpadami

  • mph 21:49 04.oktober 2014.

    Komu drugemu naj prodajajo, da so bile naključne. Sem prebral dovolj člankov, da je jasno, da gre samo za nadaljevanje provociranja te ekipe, ki ima bogato zgodovino podobnih izpadov, tako rasističnih kot nacionalnih. Dobili so, kar so zaslužili. Plus tega ...prikaži več so mu že lastniki korporacije večkrat dali opomin, naj ne dela tega.