Avto
11 ogledov

Črna statistika bo letos precej slabša

Prometna nesreča PGD Nazarje
Na področju varnosti v cestnem prometu se bo Slovenija letos očitno odrezala precej slabše kot lani. Na začetku novembra že dosegli lansko celoletno številko smrtnih žrtev na cesti.

Po podatkih policije je zaradi znova tragičnega tedna, ki je za nami, letošnje število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah do 1. novembra doseglo že število 107. Lani, ko je Slovenija beležila najboljši rezultat v zgodovini in s katerim smo se uvrstili v zlato sredino po smrtih na milijon prebivalcev, je v vsem letu umrlo 108 ljudi. V enakem obdobju lanskega leta "le" 92.

Če je bil lanski rezultat navkljub tragičnim zgodbam v ozadju "razveseljujoč", bo letošnje leto glede na trend državo potisnilo vsaj za nekaj let nazaj, saj morda ne bo dosegljiva niti meja 120 žrtev. 

Črni trend se je obrnil navzdol predvsem poleti, ko je v prometnih nesrečah od sredine junija do sredine julija umrlo kar 21 ljudi! Tudi v kasnejših mesecih je smrt kosila, nazadnje minuli teden, ko so umrli kar štirje ljudje, od tega v eni nesreči dva mlada, ko je avto zaradi neprilagojene hitrosti zaneslo, da je priletel v drevo tik ob cestišču. 

Ko naredi voznik napako, bi mu morala cesta znati to odpustiti

"Splošna razdelitev, ki jo vodilni strokovnjaki največkrat uporabljajo, je, da bi bilo tretjino nesreč mogoče preprečiti z bolj izobraženimi vozniki, tretjino z varnejšimi avtomobili, tretjino pa z varnejšo infrastrukturo," opozarja Jack Dawson, utemeljitelj in vodja svetovno priznanega projekta za varnejše ceste EuroRAP, ki ob soudeležbi slovenskih organizacij že več let deluje tudi v Sloveniji. 

Dawson opozarja predvsem na vlogo države, saj je dokazano, da se vsak vložen evro v varnejšo infrastrukturo državi povrne sedemkratno. Temeljni pogoj, da je takšen princip vlaganja mogoče vpeljati, pa je, da se odgovorni vključno s finančnim ministrom zavedo, da je prometna varnost stvar interesa celotne države oziroma družbe, ne le ministrstva, pristojnega za promet.

Žaganje dreves ni tako drago, mar ne?

Skoraj 60 odstotkov prometnih nesreč s hudimi posledicami pripeti v bližini domačega kraja. Statistični kazalci kažejo, da smo v prometu najbolj izpostavljeni nevarnosti prometnih nesreč na regionalnih in glavnih cestah, cestah in ulicah v naselju ter lokalnih cestah, ki so po specifikaciji Euro RAP v Sloveniji izrazito slabo varnostno ocenjene. 

Najbolj varni pa smo na avtocestah in hitrih cestah, ki so s stališča varne infrastrukture ocenjene najbolje. 

Organizacija AMZS je v okvirju EuroRAP programa pristojnim inštitucijam na polagi študije nedavno dokazala, kaj bi dodatni nizkocenovni ukrepi na določenih odsekih po Sloveniji pomenili za bistveno izboljšanje varnosti.

Eden od ukrepov z najvišjim razmerjem koristi (1:31!) je odstranjevanje ali zaščita nevarnih obcestnih objektov na obeh straneh vozišča. Torej tudi tistega drevesa tik ob cesti na ovinku, pod katerim sta v četrtek zjutraj ugasnili življenji 21- in 18-letnika. Suhoparno 104. in 105. letošnja žrtev ...

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Žurnalček 22:44 11.november 2015.

    Če je tovaršija v Vladi mislila, da se ne bo na varnosti in cestah poznala tista miljarda , ki so jo prenakazal železnicam , so se dobr zajebal !

  • Boris Odreitz 16:51 03.november 2015.

    Ni problem če se kdo vozi po teh kurčevih pravilih nampak je problem ker nekateri divjajo kot idioti, nekdo ki bo nekaj KM/H prekoračil bo nasankal za umret, taki ki pa je več kot jasno da nori in to nedvoumno ...prikaži večno pa ga policija itak ne bo ustavila. Ven isebo katera bo peljala 100Km/H pa naj bo ovinek ali ravnica. razbila je že vse avte katere je ta oseba imela, v manj kot obdobju pol leta je ta ista oseba razbila dva avtomobila in to totalka pa še vedno vozi. Pa naj še dodam za nameček da če se kdo vozi pred njim po pravilih, ga jezno in objestno prehiti potem pa zafrjkava in ovira promet. Pa še vedno vozi brez da bi morala na psihiatrični pregled in podobno saj taka oseba ni varna na cesti. In poterm se sprašujete zakaj toliko nesreč .Nekdo lahko vozi malo hitreje pa ne bo nevaren, celo več. taka oseba ne bo povzročila nasreče.Taka kpot sem omenil pa kolikor hočeš.Pa da še se ve to, da je povzročila ta oseba nesreče na ravni cesti.

  • nina 08:28 03.november 2015.

    Nobeden zakon ti nemore dati pameti,če jo nimaš.Najslabši vozniki so pa Ljubljančani,ki mislijoda so bogovi.