Avto
101 ogledov

Cveti uvoz rabljenih avtov iz EU

Prodaja rabljenih vozil. Boštjan Tacol Simbolna fotografija.
Avtomobili. Prodaja novih upadla za tretjino, “uvoženih” rabljenih iz drugih držav EU pa tisoč več kot lani.

Medtem ko je lani prodaja novih avtomobilov padla za več kot tretjino, je bilo v desetih mesecih iz drugih držav pripeljanih tisoč več rabljenih vozil.

Po podatkih davčne uprave so uvozniki od januarja do oktobra lani pri nas prodali 46.149 avtomobilov, kar je precejšen padec. Leto prej so jih v istem obdobju prodali kar 70.210. Zaradi manjše prodaje je država do oktobra lani pobrala 4,3 milijona evrov manj davka na motorna vozila.

V krizi kupovali dražje avte

Zanimivo se je kljub slabši prodaji povečala povprečna vrednost kupljenega avtomobila. Lani je bil vreden 15.087 evrov, leto prej skoraj tisoč evrov manj.

V primerjavi z letom 2011 so v državo od januarja do oktobra iz drugih držav Evropske unije (EU) pripeljali 965 več rabljenih avtomobilov kot leto prej, in sicer kar 13.155.

Gre za avtomobile, ki so bili kupljeni v drugih državi EU (teoretično bi lahko bili tudi novi) in so bili prvič registrirani v Sloveniji. Povprečna vrednost takega avtomobila je bila 9.200 evrov in se je v primerjavi z letom prej znižala za dobrih 250 evrov.

Rabljeni močnejši od novih

Najmočnejših je bilo največ med rabljenimi avtomobili. Med tistimi z več kot 2.500 kubičnimi centimetri prostornine je bilo 233 rabljenih, novih pa le 185. Na ta vozila se namreč od 1. julija plačuje dodatni davek, ki ga je uvedel zakon za uravnoteženje javnih financ. Do 7. decembra je bil plačan za 185 novih in 233 rabljenih vozil, skupaj pa je bilo pobranih 854 tisoč evrov, tri četrtine zneska od novih avtomobilov.

Registrirajo v tujini

Igor Geršak, direktor osebnih in dostavnih vozil mercedes-benz pri AC-Intercar, meni, da je precej avtomobilov najvišjega razreda registriranih v drugih državah. "Pri naši blagovni znamki je vsaj od tri do pet odstotkov takšnih kupcev, ki se niso odločili za nakup v Sloveniji. Za nakup vozila v tujini so se odločili zaradi ekonomskih razlogov in na popolnoma zakonit način. Avto registrirajo zunaj Slovenije in tako prihranijo znatno količino denarja, državi pa ne plačajo tistega, kar bi ji pripadalo. Edino, kar plačujejo v Sloveniji, je trošarina na gorivo. Gre za približno 30 vozil višjega cenovnega razreda, katerih povprečna cena je 70 tisoč evrov. Povprečna višina davka na vozilo, ki stane 70 tisoč evrov, je okoli 20 tisoč evrov," pojasnuje Geršak.

Davki podvojijo ceno

Pri najzmogljivejših motorjih in najdražjih avtomobilih trošarine in davki v Sloveniji praktično podvojijo ceno, opozarja. "Kupci tega niso pripravljeni plačati, kar se vidi iz statistike prodanih avtomobilov v Sloveniji," dodaja.

Komentarjev 4
  • destiny0133 14:15 28.januar 2013.

    zase se ne izplača.izplača se tistemu ki prevrti števec nazaj za 200000 km,kar pri nas ni kaznivo in nato nekoga nategne.

  • Specijalec 09:27 22.januar 2013.

    Če kupuješ avto za 70000eur, potem imaš na računu več kot toliko in bi lahko(oz. bi moral) brez problema plačal še davek....ljudje hočejo imeti brezplačno zdravstvo, šolstvo itd....iz kje pa se to financira? a se je že kdo vprašal zakaj ...prikaži večj so ti davki.... ker se financira zdravstvo, šolstvo ipd. stvari iz teh davkov, tako da če nočejo ljudje plačati davkov smo vsi na slabšem....V sloveniji je nacionalni šport izogibanje davkom...na Finskem naprimer je to huda sramota, če se izogibaš davkom...samo toliko o tem, da se v Sloveniji Evropsko obnašamo....je pa res, da je kar nekaj lastnikov avtomobilov višjega cenovnega razreda, prišlo do avtomobilov na nezakonit način (predvsem z drogo) in ne wem zakaj še ni finančne policije v SLO? tako da taki reveži, k živijo v garsonjerah vozijo pa avtomobile za 100.000 eur, jim pa čisto vrjamem da ne morejo plačtai davka....pač reveži k se hočejo "ven metati"...se mi kar smilijo!

  • HansAndersen 09:12 22.januar 2013.

    Tako. Naj si nekam potisnejo te davke... samo da j*bejo človeka v glavo, da še bolj zavirajo potrošnjo, ni čudno da država nima denarja, če pa so sami mojstri na vsah položajih, od levih pa do desnih, tudi sredina je vmes :)