Avto
182 ogledov

DAB radio v Sloveniji spet na začetku

Avtoradio Profimedias
Uvajanje digitalnega radijskega signala v Sloveniji bo spet moralo začeti znova, saj je bil postopek javnega razpisa za podelitev radijske frekvence ustavljen. Prejeli so sicer eno ponudbo.

Kot so na poizvedovanje Žurnala24 pojasnili pri Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS), so se prejšnji teden odločili ustaviti postopek javnega razpisa za podelitev radijske frekvence za omrežje prizemne digitalne radiodifuzije T-DAB+ (multipleks R1).

Razpis je bil objavljen na začetku julija, zaključil pa se je septembra, potem ko so ga pri Akos obljubljali že za lansko leto. 

AKOS pojasnjuje, da so v predpisanem roku prejeli le eno ponudbo za radijsko frekvenco in sicer se je zanjo zanimala RTV Slovenija. Pri pregledu ponudbe je agencija ugotovila, da ponudba "ni vsebinsko pravilna, saj ne ustreza zahtevam iz razpisne dokumentacije, zato jo je morala iz postopka izločiti. Postopek javnega razpisa za podelitev radijske frekvence za omrežje prizemne digitalne radiodifuzije T-DAB+ se zato ustavi."

Agencija namerava postopek javnega razpisa v kratkem ponoviti.

Slovenija na začetku

Digitalni radio (komercialno znan kot DAB) je tehnologija, ki bi omogočila znatno razširitev prostora za frekvence radijskih postaj, saj slednje spekter frekvenc FM tehnologije že zelo omejuje. Nekatere države, predvsem v Z Evropi, imajo z DAB že dolga leta izkušenj, nekatere napovedujejo tudi že ukinitev FM oddajanja, medtem ko se v Sloveniji kot eni zadnjih evropskih držav šele trudimo z uvedbo DAB, ki bi omogočil tudi uvedbo specializiranih radijskih postaj.

Ker pa DAB terja finančna vlaganja v tehnologijo oddajanja, neuradno pretiranega navdušenja predvsem med slovenskimi komercialnimi radijskimi postajami še ni.

  • Več o DAB radiu v SlovenijiTUKAJ

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • zdrej 16:04 29.oktober 2015.

    @marko30 razloži bolj podrobno. Avstija ga uvaja, pa je še bolj razgibana. Digitalno pomeni več oddajnikov na ista frekvenca, ala DVB-T. To posledično pomeni, ko si sedaj gubil kakovost, v DAB+ bi moral slišati normalen signal, ker se signala iz ...prikaži večiz dveh oddajnikov seštevata. @olor rešitev je predraga in preveč neuporabna v izrednih razmerah. Namreč mobilna komercialna govorna in podatkovna omrežja so prva komunikacija, ki odpovejo.

  • Avatar olor
    olor 16:25 28.oktober 2015.

    internetni radio že sedaj lahko poslušaš preko mobilnega omrežja v povezavi z pametnim telefonom in preko bluetooth na avtoradio, brez problemov. Če bodo oddajniki isti za sistem DAB, ne vidim problema, razen tam kjer ni mobilnega signala.

  • marko30 14:52 28.oktober 2015.

    res strokoven članek ni kaj dodat. Novinar zakaj navijate za uporabo DAB v sloveniji? Koliko poznate tehnologijo??? Če bi vsaj malo vedeli za kaj se gre, bi vam bilo jasno, da je pri nas ta tehnologija zaradi RAZGIBANOSTI TERENA povsem neuporabna!