Avto
645 ogledov

Dejstvo, ki je Volvo opralo krivde

Uber avtonomno vozilo
Pomembna vest, ki je oprala ime Volva glede tragične nesreče Uberjevega vozila.

Uber je v volvu XC90, ki je bil prilagojen za popolnoma avtonomno vožnjo in je bil udeležen v prometni nesreči, v kateri je prejšnji teden umrla 49-letna peška, pred tem deaktiviral sistem za izogibanje trkom, poroča Automotive News.

Uer nesreča Pozor, nazorno! Avto Sedaj objavili video prometne nesreče, o kateri govori ves svet

"Nočemo, da ljudje podvomijo o tehnologiji, ki je vgrajena v avtomobile Volva, saj to nima veze s primerom," je opozoril Zach Peterson iz podjetja Aptiv, ki dobavlja napredne kamere in radarje za avtoindustrijo. Volvovi sistemi nimajo nobene povezave s tehnologijo Uberja, ki jih slednji uporablja pri svojem razvoju avtonomnih vozil. 

Originalni volvo bi nevarnost prepoznal vsaj sekundo prej

Kje se je zalomilo, da je avto brez posredovanja treščil v neprevidno žensko in jo smrtno poškodoval, še vedno ni jasno. Pri družbi Mobileye (v lasti Intela), ki razvija algoritme in čipe za prepoznavo nevarnosti in jih prek Aptiva vgrajuje tudi Volvo, pravijo, da so naredili lastne teste na podlagi videoposnetka kamere iz Uberjevega vozila. Na internem testu so algoritmi v njihovih čipih kljub slabi kvaliteti posnetka peško prepoznali sekundo pred trkom.

Uber in Volvo sta lanskega novembra dosegla dogovor, po katerem bi švedska znamka dostavila kar 24.000 švedskih suvov, ki bi jih Uber nato opremil z lastnimi senzorji in programsko opremo za vožnjo brez voznika. 

Pešec Avto Samodejno vozilo do smrti povozilo peško

Zaradi nesreče prihaja na plano vse več novic, ki na Uberjev način razvijanja in testiranja opreme mečejo slabo luč. Tako naj bi profesionalne upravitelje za svoja testna vozila, ki so poznali ozadja tehnologije in naj bi v kritičnem trenutku posredovali, v zadnjem času zamenjali kar z običajnimi ljudmi brez vsakršnega naprednejšega računalniškega znanja. Ženska, ki je v času nesreče sedela v vozilu, tik pred njo ni spremljala dogajanja na cesti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.