Avto
7001 ogledov

Del Trubarjeve ceste z nepravilno nameščenim znakom, ki razburja kolesarje

Trubarjeva ulica Žurnal24
Del Trubarjeve ceste v Ljubljani buri duhove. Policisti kolesarje preusmerjajo, občina bi prometni režim spremenila ... Zdaj tu ostaja le nepravilno postavljena tabla.

V zadnjih mesecih so ljubljanski policisti ustavili več kolesarjev, ki so po Trubarjevi med Vidovdansko in Rozmanovo vozili proti Kliničnemu centru, in jih preusmerili na daljšo in bolj prometno obremenjeno in zato tudi bolj nevarno vzporedno Ilirsko cesto.

Več kolesarjev vključno s skupino Za mesto po dveh in Ljubljansko kolesarsko mrežo je ob tem na občino, ki si prizadeva za večje število kolesarjev, naslovilo pobudo, naj prometni režim vendarle uredijo. Na tem odseku je pred časom sicer stal prometni znak, ki je kolesarjem dovoljeval dvosmerni promet, a so ga odstranili.

Na Trubarjeva (levo) je promet proti UKC Ljubljana prepovedan, na Ilirski cesti (desno) ne.
Trubarjeva in Ilirska cesta | Avtor: Googlemaps Trubarjeva (levo) in Ilirska cesta (desna). Levo je promet proti Kliničnem centru prepovedan, desno ne. Googlemaps

Na Mestni občini Ljubljana so sprva s prstom pokazali na policijo, a se je nato izkazalo, da je policija občino le opozorila, naj preveri, ali je tovrstna prometna ureditev v skladu z zakonodajo. "PP Ljubljana Center ne odreja MOL nikakršne spremembe prometne signalizacije, kvečjemu lahko zgolj predlaga," nam je v pojasnila predstavnica Nataša Pučko in dodala, da občini ne morejo ničesar zaukazati. Pred dobrim letom so na občini prometni znak vseeno odmaknili, saj enosmerna cesta, na kateri še vedno v delu ostaja pas za parkiranje avtomobilov, pač ni dovolj široka za dvosmerni kolesarski promet.

Policisti so v zadnjem času dejansko izvedli nekaj ukrepov zoper kolesarje, vendar ne izključno zaradi neupoštevanja prometne signalizacije, temveč največkrat zaradi neuporabe luči v nočnem času in vožnje pod vplivom alkohola.

- Nataša Pučko, PU Ljubljana

Napačno postavljen znak, zaradi katerega ustavljajo policisti

Da je zmešnjava na tem odseku popolna, pa prispeva še napačna postavitev prometnega znala. Pravilnika o prometni signalizaciji znak namreč določa, da mora biti znak "prepovedan promet v eno smer" postavljen ob desni strani oziroma v smeri vožnje.

"Zakaj je postavljen samo ob levi strani, nam ni poznano, najverjetneje pa gre le za tehnično izvedbo, saj je ob desni strani izredno ozek pločnik za pešce, kjer bi s postavitvijo kovinskega droga za prometni znak postavili dodatno oviro za pešce," navajajo na PU Ljubljana in pri tem izpostavljajo, da je prav tako potrebno poudariti, da je dostop za vozila z Vidovdanske ulice na Trubarjevo cesto že pred tem bil onemogočen, saj je promet vozil iz smeri Ilirske ulice po Vidovdanski ulici prav tako urejen enosmerno, in sicer je dovoljen le v smeri proti Ilirski ulici in ne obratno. "Lahko bi rekli, da je prometni znak "prepovedan promet v eno smer" in sicer na vstopu na Trubarjevo cesto iz Vidovdanske ceste le ponovljen, saj enosmerna cesta poteka tudi že po Vidovdanski ulici, na delu Trubarjeve ceste, med Vidovdansko ulico in Resljevo cesto, pa je urejeno območje za pešce."

A policija pri tem pozablja, da je v območjih za pešce "dovoljen tudi promet uporabnikov posebnih prevoznih sredstev in kolesarjev oziroma kolesark, vendar le tako, da ne ogrožajo pešcev", kar pomeni, da kolesarji, ki vstopijo na Trubarjevo pred omenjenim križiščem, pravilno nameščenega znaka ne morejo opaziti.

Zmešnjavo, ki razburja kolesarje in jih preusmerja na nevarnejšo pot, bo najverjetneje razrešila šele obnova ulice. Mestna občina Ljubljana je namreč napovedala, da bodo predvidoma še letos prenavljali in takrat uredili možnost kolesarjenja v obe smeri.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 06:55 19.december 2018.

    Kakašna Ilirska a se je nekomu zmešalo al pa ni iz Ljubljane !!!!! To je edina varna povezava za kolesarje za Zaloško bolnicami in Litijsko. Zoki suni v rit tistega ,ki se je to spomnil !

  • Avatar Leon
    Leon 18:05 28.januar 2018.

    Del Trubarjeve ceste v Ljubljani buri duhove. Policisti kolesarje preusmerjajo, občina bi prometni režim spremenila ....kaj težite s temi znaki ,saj jih nihče ne upošteva !

  • Lavdan 17:14 28.januar 2018.

    Barbara, kakšno mrežo imate v Ljubljani.