Avto
190 ogledov

Dirkališče pri Cerkljah postaja stvarnost

Dirkališče Cerklje ob Krki AŠ 2005
Izvedba spornega projekta izgradnje poligona varne vožnje na območju vojaškega letališča Cerklje ob Krki je očitno le še vprašanje časa, tudi na ponedeljkovi sicer burni občinski seji načelna podpora. Župan pravi, da bi pristali tudi na "kako izvedeno dirko."

Brežiški župan Ivan Molan je povedal, da so se na ponedeljkovi izredni seji občinskega sveta, na kateri so obravnavali predvsem projekt omenjenega približno 30 milijonov vrednega poligona varne vožnje, zavzeli za njegovo izgradnjo ob doslednem spoštovanju veljavnega državnega prostorskega načrta.

Po njegovih besedah so okoliški prebivalci zemljišč v Gaju, na katerih naj bi zgradili večnamenski objekt in dirkališče, razburjeni in nikakor ne verjamejo, da ga bodo naložbeniki zgradili zgolj za namen poligona varne vožnje. Bojijo se, da bo tam nastalo hrupno dirkališče, ki ga omenjeni prostorski načrt ne omenja, je pojasnil.

Na kakšno morebiti tam izvedeno hitrostno dirko bi sicer pristali, vendar pa želijo, da se pri projektu, če bo do njega prišlo, strogo spoštujejo zapisana prostorska določila, da se zagotovi varnostna ter zgradi ustrezna protihrupna zaščita. Zahtevajo tudi pregledno obveščanje o projektu.

Molan je še dejal, da bodo morali nosilci projekta spoštovati voljo domačinov in z njimi priti do kompromisa.

Kot je znano, naj bi omenjeni naložbenik, ki se zaveda, da sam projekta ne zmore, računal na javna sredstva, hkrati pa želi k njegovi izvedbi pritegniti domače in tuje vlagatelje ter kandidirati za sredstva Mednarodne avtomobilistične zveze.

V enem mesecu bi usposobili staro progo

Po podatkih AŠ 2005 naj bi gradbeno dovoljenje dobili do konca meseca, nato pa naj bi do srede junija usposobili sedanjo dvokilometrsko progo za promocijske vožnje ter jo do jeseni preplastili.

V prihodnjih dveh letih naj bi med drugim zgradili še večnamenski objekt, vadbene poligone za usposabljanje letaliških gasilcev in reševanje s helikopterjem ter poligone varne vožnje, so napovedali na aprilski novinarski konferenci v Ljubljani.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • BenX 17:51 05.maj 2015.

    ne vem no... 3/4 slovenije je zarascene z gozdom pa ene flike ne najdemo, kjer bi lahko teh 5 kilometrov asfalta gor fu***?!

  • STF 17:28 05.maj 2015.

    Ce bi pr nas poslusali lokalce ne bi blo ne AC ne letalic, verjetno tudi regionalnigh cest ne. Tdui makadam za lojterni voz je pogojen.