Avto > Dosje Avto
101327 ogledov

Ste videli, kakšne avte je dobila slovenska policija?

Policijski avto kia sportage
1/7
Andrej Leban
Policisti bodo v uporabo kmalu dobili nove avtomobile. Med njimi je tudi znamka, ki je pri nas doslej še nismo bili vajeni v policijski uniformi.

Pri policiji je te dni veselo, saj so v pričakovanju več kot 120 novih vozil, katerih skupna vrednost skupaj s 30 električnimi kolesi in še nekaj druge opreme je skoraj 7,2 milijona evrov. 

Del nove flote smo že opazili na enem od parkirišč v Ljubljani. Prizor je bil še toliko bolj zanimiv, saj te znamke avtomobilov policisti doslej še niso imeli v uporabi v policijskih barvah - gre za skupno 24 avtov modela kia sportage AWD.

Policijski avto kia sportage | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
Policijski avto kia sportage | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Prav slovenski uvoznik za znamko Kia je eden od zmagovalcev razpisa, saj mu je uspelo s cenejšo ponudbo od konkurence pridobiti posel v vrednosti skoraj 1,5 milijona evrov. Del od te vrednosti je namenjen za floto 20 civilnih vozil tipa kia ceed SW. 

Poleg novih 'maric' v obliki preverjenih citroën jumperjev bodo policijske enote izpopolnili tudi terenci toyota land cruiser, VW golfi in škode octavije. 

Trije sklopi tokratnega razpisa so bili še posebej zanimivi. Policija bo tako v uporabo dobila štiri močne suve v obliki BMW X3 M40i, od katerih vsak stane dobrih 75 tisočakov. Avti bodo v črni barvi, morda so namenjeni za vlogo spremstva. 

Policijski avto kia sportage | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

V klasičnih policijskih barvah bosta dva hitra audija A4 z oznako 45 TFSI, od katerih vsak stane dobrih 57 tisočakov. Še šest približno enako vrednih audijev A4 50 TDI pa bo v civilnih barvah in bodo imeli vlogo hitrih prestreznikov. V ta namen so pisci razpisa še enkrat več zahtevali tudi popolno združljivost z videonadzornim sistemom Provida, čeprav je jasno, da tega sistema policija ne bo več nabavljala, saj ga zaradi zastarelosti ni več v ponudbi na trgu. Edina možnost je, da bodo v nove moderne avte vgradili stare videonadzorne enote, s katerimi pa je imela policija v preteklosti že veliko težav. 

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 19
  • Hasan 11:04 13.november 2023.

    Za prevažat migrante bodo dobri.

  • peter4 16:53 12.november 2023.

    Na cestie vec policije in privoscim jim spodobna vozila. Pa naj delajo, ne pa pa da igrajo inkasante 25m za tablo naselje, kjer je plocnik, razsvetljava in kolesarska steza (na poveljnikov ukaz). Vedo sami dobro kaj imajo za delat. Pa ...prikaži veča dela je dovolj za 2x stevilo policistov. Objestnih voznikov, izsiljevanja, prekratke varnostne razdalje, neizpravna vozila, droge in alkohol, telefon na usesu... dela imajo vec kot dovolj. Folku na cesti ni jasno: Najprej zmigavec, potem bremza in nato zavijati.

  • vzev 15:41 12.november 2023.

    Seveda se kupuje takšne avte, ko pa se denar pobira delovnim ljudem. Policisti ne potrebujejo takšnih avtov. Kakšen clio bi bil za njih čisto dovolj. Toda zakaj jim nebi dali luksuz. Čudno, da ne zahtevajo sme BMW-je ali pa Mercedese.