Avto
8515 ogledov

Drag eksperiment javnega prevoza v Ljubljani

eurban Anže Petkovšek
Na Mesti občini Ljubljana že dve leti izvajajo prevoz na klic. V ta namen najemajo 12 električnih vozil. Glede na uporabo teh vozil je cena, ki jo bodo plačali Ljubljančani velika.

Septembra leta 2016 je v Ljubljani začela delovati storitev Eurban, ki jo ponuja LPP – to je prevoz na klic. LPP je pred dobrima dvema letoma v ta namen najel 20 električnih vozil VW e-golf, s katerimi naj bi po predhodnem naročilu potnike prevažali predvsem na linijah, kjer avtobusi mestnega potniškega prometa vozijo poredko. S storitvijo so želeli na MOL tudi pripraviti Slovence na uveljavitev električne mobilnosti, hkrati pa so želeli z električnimi vozili organizirati prevoze brez škodljivih izpustov. 

Električni avto in LPP TAKSISTI OBUPANI Avto LPP že jeseni z novo storitvijo, prevoz na klic

Storitev se izvaja na dva načina, in sicer po predhodno objavljenem voznem redu in po prilagodljivem voznem redu. To pomeni, da potniki za prevoz z električnimi vozili vnaprej pokličejo na telefonsko številko in voznik z vozilom počaka na rednih avtobusnih linijah in na avtobusnih postajališčih. 

Pri LPP so za začetek uvedli testno linijo in takrat precej razburili taksiste, ki so se ustrašili za svoj posel. Kot se je izkazalo dve leti kasneje, povsem neupravičeno, saj smo od MOL pridobili podatke o tem, koliko ljudje sploh uporabljajo prevoz na klic in koliko je to Ljubljančane do zdaj stalo.

eurban | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Iz MOL so nam odgovorili, da je na liniji 23, kjer izvajajo prevoz na klic, v letošnjem letu opravili 68 takšnih prevozov. "Prevoz na klic izvajamo izven prometnih konic na liniji 23. Prevoze na klic smo prej izvajali tudi na liniji 26, a smo zaradi povečanega števila potnikov tega opustili in uvedli redno avtobusno linijo," so pojasnili za zurnal24. 

eurban EURBANI Avto LPP z e-golfi po potnike tudi pred trgovske centre

Pojasnili so, da je strošek finančnega najema za 12 vozil 358,92 evrov mesečno, pri čemer je znašal strošek pologa pri nakupu 2.800 evrov za eno vozilo. Kljub temu, da v povprečju na mesec z 12 električnimi vozili v Ljubljani opravijo le dobrih pet prevozov na klic, so v obdobju med septembrom leta 2016 in novembrom leta 2018 na MOL imeli 9.690,84 evrov stroška za finančni najem teh 12 vozil, poleg tega pa so za teh 12 vozil plačali 33.600 evrov pologa.

eurban | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

eurban Slovenija Po skoraj letu dni testiranj bodo e-golfi vozili tudi potnike ...

Ob vsem tem so imeli v zimskih mesecih velike težave z uporabnostjo vozil in dosegom z enim polnjenjem baterije. Kot smo poročali na zurnal24.si so na LPP po skoraj letu dni testiranj električnih vozil, ki so jih opravljali "sodelavci v podjetjih LPP, Snaga, Javni holding, Energetika in JP LPT", prišli do zaključka, da je realni domet vozil okrog 66-odstoten v odvisnosti glede na zunanje temperature in vklopljene porabnike, kot sta gretje in klima. Z enim polnjenjem so v povprečju prevozili okoli 125 kilometrov. 

Volkswagen e-golf Uradni taksi MOL Avto e-golf: uradni taksi MOL se bo lahko odpeljal do Kopra in nazaj

Zdaj so nam odgovorili, da so vozila zanesljiva in, da v poletnih mesecih lahko z enim polnjenjem prevozijo do 150 kilometrov, v zimskih mesecih pa se zaradi gretja ta razdalja zmanjša na okoli 90 kilometrov. V floti imajo trenutno še 12 električnih golfov, zagotovili pa so nam tudi, da ostajamo na obstoječi pogodbi, vezani na najem teh vozil. "Vsekakor pa pričakujemo, da nam bo v prihodnosti Zakon o prevozih v cestnem prometu omogočal, da začnemo izvajati prevoze na klic tudi na ostalih linijah, pri čemer začetek in konec vožnje ne bo vnaprej določen," nam še odgovarjajo na MOL, kjer nam niso želeli potrditi, da se pogovarjajo o tem, da bi v floto vključili tudi hibridna vozila ali priključne hibride. "Za zdaj bomo uporabljali vozila, ki jih imamo in širitev voznega parka ne načrtujemo," še dodajajo in zagotavljajo, da bo letos storitev na voljo tudi v zimskem času.
 

Komentarjev 4
  • tudbognasvečnereši 09:27 05.januar 2019.

    A mi lahko kdo pove kje imajo mesečni najem avta (lizing) za 30 eur. Takoj jih najamem ta cel blok.

  • milan63 11:08 02.januar 2019.

    koker pravite da bo javni promet v ljubljani drožji jaz bi za upokojence da bise vozili brez blačno to je oderuški župan ljubljane

  • Spark 16:31 01.januar 2019.

    [ Drag eksperiment javnega prevoza v Ljubljani ] Ne drži. Dodatna storitev na liniji je dodana vrednost kakovosti živjenja občanov tudi na odročnih mestih, kjer do sedaj ni bilo redne linije. Iz zapisa je prav tako razbrati, da je s ...prikaži več s pomočjo te storitve uvedena nova redna linija. Drag eksperiment bi bila redna linija brez potnikov.