Avto
7820 ogledov

Drago kupljeni pripomočki v vozilu

Tempomat Shutterstock
Aktivni asistenčni sistemi izboljšujejo udobje v vožnji in jo delajo bolj varno, hkrati pa so avtomobili postali tako tehnološki, da veliko voznikov, kljub velikemu plačilu, nekaterih ne zna uporabljati.

V Veliki Britaniji so naredili raziskavo, ki je razkrila, da več kot polovica tamkajšnjih voznikov ne zna uporabljati številnih naprednih tehnologij, ki jih danes ponujajo novi avtomobili.

Avto Kaj moramo paziti pri nakupu dizelskega avtomobila?

Hondin pametni tempomat | Avtor: Honda Honda

Celo priznali so, da so za številne tehnične pripomočke, ki jih ne uporabljajo, "vrgli stran" veliko denarja. Raziskavo je naredilo podjetje Jardine Motors Group, pri njej pa je sodelovalo več tisoč lastnikov avtomobilov, kupljenih v zadnjih treh letih. Raziskovalci so ugotovili, da je tehnologija v očeh voznikov pogosto vzeta kot breme in ne, da bi jim bila v pomoč. Večini se nove tehnologije ne zdijo preveč praktične. 

PRIMA primerjalni test Mali avti Avto Nakup mestnega: Razlika v porabi goriva tudi 3 evre na vsakih 100 km

Pametni tempomat | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Sportage Avto Naši policisti spodbudili kupce vozil k nakupu dodatne opreme

Ne znajo aktivirati tempomata

Vsak drugi anketiranec je priznal, da ne zna uporabljati tempomata oziroma omejevalnika hitrosti, sistem za vzdrževanje varnostne razdalje do vozila spredaj, ne znajo niti nastaviti spominskega načina prilagoditve električno pomičnih sedežev. Izkazalo se je, da mnogi ne znajo aktivirati športnega režima vožnje, niti ne znajo uporabljati parkirnega pomočnika, ki samodejno parkira vozilo na prosto parkirno mesto. Kar 32 odstotkov vprašanih ne zna uporabljati navigacijskega sistema v svojem vozilu, vsak deseti pa ne ve, čemu služijo parkirni senzorji, gretje sedežev in podobni pripomočki. 59 odstotkov jih je priznalo, da so zapravili denar za opremo, ki je ne uporabljajo oziroma je ne znajo uporabljati. Najbolj zanimivo pri vsem tem je, da je kar 80 odstotkov voznikov odgovorilo, da so se prav zaradi novih tehnologij odločili za nakup novega avtomobila.

Kolesarska čelada Avto Največje napake pri nakupu kolesarske čelade
Komentarjev 2
  • Snežinko 12:31 25.avgust 2018.

    ...ali z enim stavkom: večina jih je priznala, da sploh ne prebere navodil ob nakupu avtomobila. Hm...le zakaj so priložene? Zaradi nekih idiotov v firmi, ki jih brez veze dajo v tisk in zapravljajo denar zagotovo ne, kajne? Ne bi ...prikaži večbi verjel, ampak notri res vse piše, tudi to, kako vklopiti slavni tempomat!