Avto
8651 ogledov

Največje napake pri nakupu kolesarske čelade

Kolesarska čelada
1/6
Gregor Prebil
Specialist za kolesarjenje nam je povedal, kako naj izberemo pravilno čelado za kolesarjenje.

Čelade se po obliki, varnosti in zračnosti ločijo na cestne, mestne ali treking, MTB, otroške, ločimo jih tudi na »commuting« in gravel čelade. Čelade moramo kupovati glede na namen in vrsto kolesarjenja. Pomembno pa je tudi, da se pravilno prilega obliki in velikosti glave, kar je najprej in najbolj pomembno vodilo za varnost in navsezadnje udobje, saj je čelada vedno in ves čas vožnje pripeta na glavi. 

"Kroži neka fama, da je vizir na cestnem kolesu nesprejemljiv in da MTB (Mountain Bike) čelade ni brez vizirja. Rešitev dandanes ponujajo kar proizvajalci sami, čelade z odstranljivim vizirjem," pravi Jaka Čuk, specialist za kolesarjenje in kolesa pri podjetju Špan, ki nam je razložil tudi to, da izberete čelado, ki je zračna, da se glava s pomočjo zračnih tokov lepo hladi.

S-BIKES Slovensko e-kolo Avto Slovensko električno kolo utira pot novi urbani mobilnosti

Določeni modeli imajo zaščito proti mrčesu, kar je zelo zaželeno, tako pri čeladah za odrasle kot otroških čeladah. "Zračnost in sposobnost prenašanja hujših udarcev načeloma nista premo sorazmerni. Bolj je varna manj je zračna in obratno," pravi Čuk in dodaja, da je največja izbira različnih tipov čelad v segmentu gorskega kolesarstva, saj: "Ima praktično vsaka MTB disciplina svojo čelado."

Kolesarska čelada | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Izbira čelad je pestra, zato se izbire lotite ob strokovnem svetovanju in dobri ponudbi trgovca. Na tak način odločitev za pravo ne bi smela biti težka. Nakupi na daljavo predstavljajo določeno tveganje. "Še vedno je pametna izbira obisk specializiranega prodajalca koles in opreme. Čelada se izbere glede na namen in tip kolesarjenja, torej, če ste cestni kolesar iščite rešitve med čeladami brez vizirja, lahke in zračne. Pomerjanje, prileganje in velikost sta tu ključna! Čelada, ki se lepo prilega in se glava »potopi« vanjo je udobna in varna. Z različnimi sistemi se čelada pritrdi na glavo ter zapne z varnostnimi trakovi," pravi Čuk in dodaja, da ne pozabite na udobje. Kljub nizki teži čelada zagotavlja visoko varnost v primeru trka. Tehnološko naprednejše čelade imajo večplastno zaščito iz različnih materialov, ki različno prenašajo in sprejemajo silo pri trku. Tehnologij je tukaj mnogo. Čuk svetuje, da naj bo čelada iz kakovostnih in odpornih materialov, pomembna je kakovost in natančnost izdelave, če želite, da vam čelada služi dobro in dolgo. "Ko pridemo do končnega namena čelade, je dobra tista, ki zaščiti glavo, ko je to potrebno," pravi sogovornik. 

S-bikes električno kolo Test: slovensko e-kolo Avto S-bike mestni mobilnosti odvzame sleherni napor

Jaka Čuk pravi, da je danes na voljo praktično vsa dodatna oprema za kolo, prevažanje in vožnjo kolesa, kolesarja. Popotnike, tiste, ki se v vseh vremenskih razmerah vozijo po opravkih in v službo, podnevi in po noči, v mrazu, resne rekreativce, ljubitelje najrazličnejših digitalnih tehnologij in merilnikov, tekmovalce, za vsakega od teh skupin se je oblikoval vsaj en specifičen segment opreme, poleg vse konvencionalne opreme, ki jo poznamo že leta. Največji trend je po mnenju strokovnega sogovornika pri cestnih kolesarjih uporaba zmogljivih digitalnih GPS merilnikov in naprav za varnost v prometu.  

Kolesarska čelada | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Eno od večnih vprašanj je, ali je čelada še varna za uporabo, če z njo udarimo ob tla? Priporočila so različna, odvisno pa je od sunkovitosti udarca. Čuk pravi, da se ob močnejših trkih priporoča tudi zamenjava. V materialu lahko nastanejo razpokice. Načet material pa ne zagotavlja enake stopnje varnosti in ne omogoča enake prerazporeditve sile. 

Jaka Čuk Avto Kupiti kolo zgolj zato, ker je znižano?

Pomembni sta tudi barva in videz čelade. Sogovornik navaja, da je skladnost opreme na kolesu podobno pomembna kot skladnost vsakdanjih oblačil sicer. Uporabniki se tu ravnajo predvsem po tem vzoru. Glede zračnikov ni posebnih priporočil. Obstajajo različni modeli in oblikovanja. Zelo zaželeno je, da so zračniki na notranji strani kriti z mrežico proti mrčesu.  

Kolesarska čelada | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Ključavnica za kolo Naredili smo test! Avto Kako težko je ukrasti kolo? Naredili smo test!

V zadnjih letih je veliko pozornosti požela tudi napihljiva čelada, o kateri pa Čuk nima najboljšega mnenja, saj po njegovem mnenju ne spodbuja ravno uporabe čelade. "Je pa nekakšna alternativa za tiste, ki menijo, da čelada ne sodi na njihovo glavo. Kot ideja in inovacija pa je ideja odlična. Klasična čelada poleg glavne nudi zaščito proti žuželkam, soncu itd. Ko pa se »napihljiva čelada« aktivira na terenu, ostanete brez čelade, s polnjenjem za ponovno uporabo pa si vsakokrat »kupite« novo, vrhunsko klasično čelado za isti namen, kot je pozicionirana napihljiva." 

Komentarjev 2
  • Zara_Corlette 07:54 18.avgust 2018.

    Moja zadnja plača je bila 5300 evrov za 10 ur na teden na spletu...... Prijateljica moje sestre ima v povprečju 22.000 evrov že več mesecev in dela približno 30 ur na teden...... Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko ...prikaži več sem poskusil..... Potencial prii tem je neskončen..... To je tisto, kar počnem . ........ ➥➥➥➥➥ www.Internet43.Com