Avto
53 ogledov

Dramatičen zaključek Le Mansa pripadal Porscheju

Le Mans 2016 EPA
Veliki zmagovalec prestižne dirke 24 ur Le Mansa je postala ekipa porsheja 919 hybrid, pred Audijevo ekipa pa se je letos uvrstila ekipa Toyote. A Japonci so imeli v rokah še veliko več, sledil pa je eden najbolj dramatičnih zaključkov dirke v zgodovini.

Toyotin hibridni LP1 dirkalnik TS050 je bil na pragu velikanskega uspeha, saj je vodil ves zadnji del brutalne vzdržljivostne dirke, ko so avtomobili in dirkači od sobotnega popoldneva 24 ur neprestano vozili po sloviti francoski pisti. 

Toyotin dirkalnik št. 5, ki je zadnje štiri ure pred koncem držal tempo pred porschejevim hibridom in drugim Toyotinim dirkalnikom št. 6, bi moral vzdržati le še dve minuti vodstva. Takrat pa je Kazuki Nakajima, ki je takrat sedel za volanom, nenadoma izgubil motorno moč in avto ni uspel priti do cilja ter je parkiral ob pisti. Zmage se je tako veselil porsche št. 2, za volanom katerega so 24 ur izmenično preživeli Jani Neel, Romain Dumas in Marc Lieb. Tri kroge za njim je zaostal drugi Toyotin dirkalnik, kar je vseeno ena najboljših uvrstitev Toyote na sloviti vzdržljivostni tekmi.

Le Mans 2016 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Daleč zadaj za vodilnima je letos na cilj prišel prvi izmed Audijevih dirkalnikov, saj je zaostal 12 krogov, sledil mu je še drugi R18, potem ko sta se oba soočala z veliko tehničnimi težavami.

Tudi drugi Porschejev dirkalnik je bil daleč zadaj in je v cilj prišel šele na 13. mestu. 

dezurni@zurnal24.si