Avto
806 ogledov

Dvakrat premislite, ali boste otroka v šolo pustili z e-skirojem

Električni skiro Električni skiro ni igrača, opozarja policija.
V četrtek, 1. septembra, se na šolske poti vrača skoraj 200.000 osnovnošolcev. Policija opozarja, da je v okolici šol še vedno preveliko število prehitrih voznikov, v AMZS pa dodajajo, da ni dovolj, da smo pozorni le prvi šolski dan, ampak 365 dni na leto.

Letos bomo obeležili 40 let od zakonske uvedbe rumene rutice, ki varuje najmlajše in opozarja voznike. Rumene rutice bo letos nadelo 20.797 prvošolk in prvošolcev, ki sodijo med najbolj ranljive udeležence v prometu, nosijo pa jih tudi učenci in učenke drugega razreda.

AMZS mladi voznik leta 2022 Naj mlada voznika Avto Vozniki: Mladi drugače dojemajo svet

Policija ugotavlja, da se ne glede na stalna opozorila in preventivne akcije ob preverjanjih v okolicah šol in ob šolskih poteh vedno najdejo prehitri vozniki. Kot so sporočili iz policije, kadarkoli postavijo radarske meritve hitrosti, bodo zagotovo našli nekaj voznikov, ki ne spoštujejo prometnih pravil in ki v okolici šol vozijo bistveno hitreje, kot pa bi bilo primerno in dovoljeno.

policisti začetek šolskega leta šolarji | Avtor: PP Nova Gorica PP Nova Gorica

Agencija za varnost prometa pred začetkom šolskega leta 2022/2023 na vse udeležence v prometu naslavlja poziv k največji stopnji pazljivosti pod skupnim imenovalcem Varno v šolo. V Sloveniji smo med primerjalnima obdobjema 2011-2013 ter 2018-2020 zmanjšali število umrlih otrok za kar 66 % in na tem področju sodimo med najvarnejše evropske države. V istem obdobju je povprečje na ravni Evropske unije znašalo 31 %. Agencija svetuje, da starši skupaj z otrokom prehodijo šolsko pot še pred začetkom šolskega leta, nato pa otroka spremljajo na poti do šole in nazaj ter ob tem utrjujejo znanje o varnem vedenju v prometu.

Test otroških sedežev Test 32 novih Avto AMZS test otroških sedežev: najboljši ima airbag

Skrb za varnost najmlajših v prometu naj bo celoletna

Ne glede na to da pristojni stalno opozarjajo na previdnost in pomen upoštevanja prometnih predpisov v okolicah šol, vrtcev in ob šolskih poteh, policija ugotavlja, da se tam vedno najde kakšen prehiter voznik. Zato so v Celju ob začetku akcije Še 365 dni! poudarili, da naj bo skrb za varnost v prometu celoletna, ne le ob začetku šolskega leta.

Šolarji | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Otroci, ki so mlajši od 10 let, morajo na poti v šolo imeti spremstvo starejših. V naselju naj hodijo po desni strani, izven naselja pa po levi, če ni pločnikov, vsekakor pa naj vedno, če so ti na voljo, uporabljajo ustrezne površine za pešce. Pomembno je tudi, da v temnem delu dneva poskrbijo, da so vidni, kar sicer velja za vse udeležence v prometu.

Akcija Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) z naslovom Še 365 dni! se začenja danes in bo v organizaciji društev in klubov AMZS potekala v 24 krajih po Sloveniji. Vključeni v akcijo bodo ta teden s preventivnimi aktivnostmi voznike opozarjali, da se otroci vračajo na šolske poti in da morajo vozniki paziti na otroke na cestah vse leto.

Prometno varnostni dan, preventiva, Kranj, nujna medicinska pomoč, 112 PREVENTIVA Gorenjska Kranj: kolesarji in vozniki skirojev v ospredju

Pri AMZS na splošno ugotavljajo, da imamo v Sloveniji dobro prometno varnost na območju šol in vrtcev. Namen preventivnih aktivnosti, kot je Še 365 dni!, pa je to obdržati, zato akcije tudi ponavljajo, je ob predstavitvi akcije in aktivnosti AMZS in policije ob začetku novega šolskega leta danes v Celju dejal generalni sekretar AMZS Jure Kostanjšek. Akcija letos poteka že sedmo leto.

AMZS akcija o varnosti šolarjev na cesti | Avtor: AMZS AMZS

Otroci med najbolj ogroženimi

Prvi šolski dan je dodatna motivacija za delo policistov, takrat so ti še bolj kot sicer pozorni na dogajanje pri šolah in vrtcih in tam, kjer se mladi zadržujejo v cestnem prometu, kot so šolske poti, poti v vrtce, glasbene šole, je povedal vodja oddelka za cestni promet na Policijski upravi Celje Elvis Alojzij Herbaj. A dodal, da policija prvega šolskega dneva ne jemlje kot enkraten dogodek, ampak varnost v cestnem prometu spremlja skozi celo leto.

Glede vse bolj priljubljene uporabe električnih skirojev na polciji poudarjajo, da je uporaba dovoljena od 14. leta dalje, od 12. leta pa z opravljenim kolesarskim izpitom. Ključni nasvet policistov za starše, ki razmišljajo, da bi otroku na poti v šolo dovolili uporabo električnega skiroja, je, naj se prepričajo, ali otrok res obvlada praktično vožnjo oz. razume, katere nevarnosti mu pretijo v javnem prometu in pozna veljavna pravila.

Šolarji | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Spomnil je, da spadajo otroci med najbolj ogrožene skupine v prometu, zato stalno opozarjajo ne le voznike, ampak tudi starše na splošno, da naj tudi z lastnim zgledom poskrbijo za to, da bodo naučili otroke pravilnega obnašanja in ravnanja v cestnem prometu.

parkirišče Avto AMZS: Ne smejo vsi stroški pasti na lastnike vozil

Predvsem je naloga voznikov, da spoštujejo prometna pravila, da so strpni do ostalih udeležencev v prometu, da so pozorni in lahko v primeru, če drugi storijo napako, to zaznajo in pravočasno reagirajo, in nenazadnje svojim otrokom tudi s tem pokažejo, kako in kaj naj bi tudi oni ravnali, je poudaril policist.

Komentarjev 2
  • Kmodri 13:16 30.avgust 2022.

    Mladoletnim do 15. let prepovedati e-skiroje na javnih površinah. Do 18. leta pa obvezna nošnja čelade in priporočilo za odrasle. E-skiro je v napačnih rokah in ob nespoštovanju CPP lahko hitro usnodno za hude telesne poškodbe.

  • rd2dmk2 08:41 30.avgust 2022.

    dragi otroci, ali bi pustili vašega starša na cesto z e-skirojem. ma zadosti soli v glavi da se zna z njim varno vozikarit po cestnih površinah.. no mal jih poučite, da ste vi mladež razigrana bitja, ki se rado malo ...prikaži več igrate in da po pločnikih ni varno norest z tisti krepelci na dveh kolescih pa zravemn mogoče še telefon drkat in cigaret vlečt. no pa kar pošteno jih za ušesa dajte otočici tele svoje starce , da bodo vedeli, kako in kaj se prav dela.