Avto
126 ogledov

Dve stvari, ki jih rolarji počno narobe

Rolanje Profimedias
Če bi upoštevali črko zakona, potem imajo ljubitelji rolerjev precej omejen prostor.

Rolerji, skiroji, rolke ... Zelo pogosto se z njimi uporabniki zapeljejo tudi po kakšni lokalni cesti, na kateri ni veliko prometa. 

Uporabniki morajo vedeti dve stvari, ki jih določa zakon o "posebnih prevoznih sredstvih" in njihovi prisotnosti v cestnem prometu:

Najvišja hitrost: "Uporabniki posebnih prevoznih sredstev ne smejo ovirati ali ogrožati pešcev in kolesarjev. Način in hitrost gibanja morajo prilagoditi razmeram v prometu, njihova hitrost pa ne sme preseči največje hitrosti, s kakršno se lahko gibljejo pešci."

Prepovedano povsod, kjer je promet motornih vozil: "Posebna prevozna sredstva se smejo v cestnem prometu uporabljati le na pločnikih, poteh za pešce in kolesarskih poteh ter na območjih za pešce in območjih umirjenega prometa, odvisno od njegove velikosti. Posebnih prevoznih sredstev ni dovoljeno uporabljati na vozišču ceste, namenjene prometu motornih vozil.”

Policisti ali občinski redarji imajo pooblastila, da kršitelje kaznujejo s kaznijo 40 evrov. Je pa število ugotovljenih kršitev razmeroma majhno. Med posebna prevozna sredstva sicer spadajo tudi invalidski vozički, gokardi ...

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.