Avto
22 ogledov

Ekipa Top Geara pobegnila iz Argentine

Jeremy Clarkson Reševalni pas/Twitter
Ekipa priljubljene avtomobilistične televizijske oddaje Top Gear je morala pobegniti iz Argentine, ker so jih tam obmetavali s kamni zaradi registrske tablice na enem od njihovih avtomobilov. Pojavil se je video napada na ekipo.

Na BBC so potrdili, da so voditelji oddaje in njihova ekipa odšli iz Argentine, vendar so zanikali, da je bila sporna registrska tablica namerna provokacija, ki naj bi namigovala na britansko-argentinsko vojno za Falklandske otoke.

Ekipa BBC, v kateri je bil tudi voditelj Jeremy Clarkson, je morala zbežati pred jezno množico, ki se je na njih spravila s kamni. Potem ko so ekipi lokalni veterani postavili še ultimat, naj se do četrtka zvečer poberejo iz države, so se pri Top Gearu odločili, da bodo šila in kopita pobrali takoj.

Se je tablica na porscheu res znašla po naključju?

Povod za ves zaplet je bila registrska tablica na vozilu znamke porsche 928 H982 FKL, ki naj bi po pisanju lokalnih medijev namigovala na spopad leta 1982, v katerem je Velika Britanija premagala Argentino. "Čeprav je vodstvo BBC prosilo priljubljenega voditelja Jeremyja Clarksona, naj se lepo obnaša v Argentini, se je odločil, da bo imel na svojem porschu provokativno tablico H982 FKL, ki namiguje na vojno za Falklande," je zapisal časnik Diario Jornada.

Jeremy Clarkson | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Vodstvo BBC je zatrdilo, da je bila registrska tablica naključna. "Producenti Top Gear so za bližnjo oddajo kupili tri avtomobile. Namigovanja, da je bil ta avtomobil izbran zaradi registrske tablice ali da je bila ta tablica zamenjava z originalno, so povsem neutemeljena," je zatrdil izvršni producent Andy Wilman. Tablica je sicer britanska in ne argentinska.

Sporne naj bi bile vse tri tablice

Lokalni župan Jan Manuel Romano je sicer v obtožbah na nespoštljiv odnos trojice voditeljev šel še dlje. Po njegovem je številka "269" na Hammondovem mustangu namigovala na 255 Britancev, ki so umrli med spopadom za otočje leta 1982, medtem ko je Mayov lotus imel na registrski tablici številko 646, kar da je sumljivo blizu številki 649, kolikor je bilo žrtvev na argentinski strani.

Predstavnik lokalnih veteranov pa je zavrnil opravičevanje BBC-ja. "Pravijo, da niso želeli nikogar prizadeti, a vsi vem, da Britanci lažejo že 200 let. Povedali smo jim, da ne moremo jamčiti za njihovo varnost, če ne odidejo." 

Ekipa Top Geara je sicer snemala reportažo s poti po znameniti avtocesti skozi Patagonijo, imenovano. Slavna "pot številka 40" se zaključi na območju Ognjene zemlje v mestu Ushuaia, a do tam ekipa ni prišla. Že v četrtek se je namreč ekipa vrnila v Čile.

Da so se morali Clarkson, Richard Hammond in James May resnično na hitro pobrati, naj bi pričalo tudi dejstvo, da so svoje avtomobile porscheja, lotusa in ford mustanga preprosto zapustili ob robu ceste na kontrolni točki policije v bližini mesta, kjer se je zgodil napad. "Zapuščamo avtomobile, saj nočemo dodatnih problemov. Lahko jih zažgete če želite, mi gremo od tu," so po pisanju The Telegrapha povedali policistom. Pred tem je bil med napadom lokalnih prebivalcev v obraz s kamnom zadet eden od argentinskih tehnikov, ki jih je BBC najel za potrebe snemanja

Bo BBC tokrat še zamižal Clarksonu?

Ekipa ene najbolj priljubljenih oddaj BBC se je že večkrat znašla v težavah zaradi svojih voditeljev. Julija je britanski varuh pravic gledalcev kritiziral BBC, ker je Clarkson v oddaji, ki so jo posneli v Mjanmaru, uporabil žaljiv rasističen izraz. V oddaji so bili v preteklosti precej neprizanesljivi tudi do Albancev, Romunov in Nemcev, Mehičane pa so označili za lene in nadute.

Na BBC-ju so tako Clarksonu nedavno postavili jasen ultimat, naj se v prihodnje odreče vsakršnim kontroverznim izjavam ali dejanjem, ali pa bo usoda sicer najbolj priljubljene avtomobilske oddaje na svetu zapečatena. Clarkson se sicer redno javlja prek socialnih omrežij, a je bil njegov zadnji ščebet na Twitterju objavljen že pred dnevi iz Čila.

Komentarjev 1
  • tecumseh_1975 09:18 09.oktober 2014.

    Po njegovem je številka "269" na Hammondovem mustangu namigovala na 255 Britancev .. WTF??