Avto
5495 ogledov

Ekološki preobrat: Podražitev bencina in omejitev hitrosti

Rezervoar gorivo črpalka bencin Profimedia
Jeseni bodo v Nemčiji parlamentarne volitve. Ekologija bo med glavnimi temami, s tem pa tudi mobilnost. Kandidatka Zelenih je predstavila zanimiv predlog za ekološki preobrat.

V zadnjih štirih desetletjih se še ni zgodilo, da bi se stranka Zelenih v Nemčiji, ki se je razvila iz gibanja za okolje, odločila za kanclersko kandidatko. Šefica je postala Annalena Baerbock, ki v primeru zmage na jesenskih volitvah napoveduje zvišanje cene bencina za skupno 16 centov, zavzema pa se tudi za omejitev hitrosti 130 kilometrov na uro.

Green NCAP emisije Green NCAP Avto Resnica o najbolj zelenih avtih v tem trenutku

Del tega se je že zgodil: "V začetku leta se je cena bencina povišala za šest centov, saj je bila prvič na ceno vezana tudi obdavčitev glede CO2. Pravimo, da je treba ceno korak za korakom povečevati na 16 centov," pravi drugi predsednik Zelenih, stranka ima dva predsednika, Robert Habeck.

Letalo odvrglo gorivo | Avtor:

škoda enyaq iV, električni avto Realnost Avto Trdnih delcev se ne bomo znebili

Ukinitev vozil z motorji na notranje zgorevanje

Baerbockova je ponovila tudi, da si njena stranka želi uvesti omejitev hitrosti 130 kilometrov na uro. To predvideva tudi osnutek volilnega programa, ki naj bi bil sprejet na kongresu stranke sredi junija.

Emisije Slovenija na repu Avto Tudi super krediti nekaterim niso pomagali

Zeleni se med drugim zavzemajo tudi za postopno ukinitev vozil z motorji na notranje zgorevanje, po letu 2030 opa bi bilo v Nemčiji dovoljeno registrirati le 100-odstotno električna vozila oziroma vozila, ki ne povzročajo emisij. Potnike bi radi za potovanje po Nemčiji iz letal preusmerili na železnice, dodatno bi obdavčili ogljik, in sicer leta 2023 z zdajšnjih 25 evrov za tono na 60 evrov.
 

Komentarjev 6
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 15:20 01.junij 2021.

    Tem zelenim se je čisto sfuzlalo. A proizvodnja baterij pa je brezogljična ali kaj? Uničujejo evropsko avtomobilsko industrijo in selijo izpuste CO2 na daljni vzhod, ki si mane roke od biznisa. Zemljina atmosfera je samo ena, CO2 izpusti iz Kitajske ...prikaži več enako škodijo planetu.

  • Tupamaros 08:58 01.junij 2021.

    Mene pa zanima odkod elektrika za polnjenje baterij milijonske vojske e-vozil. Elektro energetski sistem bo enoatavno kolapsiral.

  • sam1 08:10 01.junij 2021.

    In na kraju vse te dobičke,ki jih pobasajo v žepe vladajoči,krije mali človek, ekološki učinki pa zgolj črka na papirju.....