Avto
6926 ogledov

Električni avtomobili: Francija z novo potezo tvega veliko

BYD atto 3 BYD
Francija bo pridobitev subvencije ob nakupu električnega avtomobila v prihodnje pogojevala z okoljskimi merili. Ni skrivnost, da je poteza namenjena predvsem večji konkurenčnosti proti cenejšim kitajskim avtomobilom in njihovim proizvajalcem. Pri tem tvega povračilne ukrepe.

Francija bo v prihodnje subvencije pri nakupu električnih avtomobilov povezala z okoljskimi merili, ki so napisana tako, da vozila, ki bodo proizvedena na Kitajskem, izključuje iz financiranja.

Dodatek v višini 5000 evrov je Francija do zdaj podeljevala ob nakupu električnega avtomobila, ki stane manj kot 47 tisoč evrov. Po novem pa bodo do subvencije upravičeni kupci tistih EV vozil, ki bodo proizvedena na podnebju prijazen način. Pri tem bodo upoštevane emisije CO2, ki jih povzročajo uporabljeni materiali, porabljena energija med sestavljanjem, izdelavo baterije in na koncu med prevozom v Francijo.

Francoski časnik Les Échos izpostavlja izjave iz francoske vlade, da proizvodnja baterije na Kitajskem proizvede 1,7- do 3-krat več toplogrednih plinov kot baterija, izdelana v Franciji. Pri časniku prav tako pišejo, da proizvodnja majhne limuzine na Kitajskem proizvede 45 odstotkov več podnebju škodljivih plinov kot v Franciji.

Emmanuel Macron | Avtor: Profimedia Profimedia

To je posledica veliko bolj ogljično bogate mešanice električne energije na Kitajskem. Kot še piše "Les Échos", so okoljska merila postavljena tako, da iz bonusa izključujejo azijske proizvajalce, ne pa francoskih proizvajalcev, tudi, če imajo modele, izdelane v vzhodni Evropi in opremljene s kitajskimi baterijami.

Dudenhöffer svari pred "trgovinsko vojno"

Francoska vlada ne skriva svojega cilja zaščititi evropsko avtomobilsko industrijo pred konkurenco iz Kitajske. Pred skoraj letom dni je predsednik Emmanuel Macron poudaril potrebo po spodbujanju nakupa električnih avtomobilov, proizvedenih v Evropi. Gospodarski minister Bruno Le Maire je konec maja dejal, da mora EU pred izzivi, ki jih prinašata Kitajska in ZDA, pokazati mišice in braniti svojo industrijo in privlačnost ter svoje zaposlene, piše Automobilwoche.

Avtomobilski strokovnjak Ferdinand Dudenhöffer je za Automobilwoche kritiziral francosko potezo in opozoril na posledice za Nemčijo. "Po našem mnenju je to, kar počne Francija, uradna razglasitev trgovinske vojne proti Kitajski," je dejal Dudenhöffer. "Po francoski napovedi lahko pričakujemo, da bo Bruselj v nekaj tednih prišel do zaključka, da bodo uvedene kazenske carine." V Nemčiji bi bilo zaradi takšne trgovinske vojne v avtomobilski industriji ogroženih na tisoče delovnih mest.

BYD atto 3 | Avtor: BYD BYD

EU je pred tednom dni napovedala preiskavo državne podpore električnim avtomobilom iz Kitajske. Cene teh avtomobilov umetno znižujejo ogromne državne subvencije, kar izkrivlja evropski trg, je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • T_rex 11:59 22.september 2023.

    Absurd brez primera. Pa čimprej naj še podražijo bencin\nafto na 100€/l kot je pisalo pred cajtom, da bi bilo to najbolje. Potem se bo pa folk začel s5 vozit s kolesi kot včasih na kitajskem & zgodovina se bo s5 ...prikaži več ponavila... Dobrodošla draga Nizozemska.

  • 123soba 11:39 22.september 2023.

    Bravo eu kar tako naprej. Verjetno ste že tudi izračunali če se kitajci odrečejo škatlam na 4 kolesa iz eu. Že zdaj tam prodajate pod ceno, da sploh lahko.

  • Avatar pantani
    pantani 09:33 22.september 2023.

    To je nekako tako,kot, da bi vrgel bumerang stran, pa ti prileti nazaj v glavo!!!