Avto
11633 ogledov

EuroNCAP podelil 0 zvezdic za varnost priljubljenemu avtomobilu med Slovenci

Fiat punto (letnik 2005) na testih EuroNCAP EuroNCAP
Neodvisni evropski konzorcij je na zadnjih testih trčenj prvič v zgodovini preizkusov podelil 0 zvezdic za varnost.

Pri EuroNCAP so v decembrskih testiranjih razbili 15 novih avtomobilov in enega starega 12 let. Testiranja so dokaz, kako bolj varni so danes novi avtomobili v primerjavi s tistimi izpred desetletja ali več. 

Tokrat so morali temeljit preizkus varnosti prestati: alfa romeo giulietta, BMW Serije 6 GT, dacia duster, DS 3, fiat punto, ford c-max, ford grand c-max, hyundaikona, jaguar f-pace, kia stinger, kia stonic, MG ZS, opel karl, toyota aygo in toyota yaris.

Ssangyong tivoli na Euro NCAP VARNOST IN AVTOMOBILI Avto Euro NCAP: Tri odlične in dve zelo slabi oceni za serijsko varnost

Malo serijskih odličnjakov

BMW Serije 6 GT, hyundai kona, jaguar f-pace, kia stinger in toyota yaris so bili že s standardnim paketom opreme ocenjeni z maksimalnim številom petih zvezdic za varnost, medtem, ko si je kia stonic pet zvezdic zaslužila z doplačljivim paketom varnostne opreme. Tri zvezdice s standardno varnostno opremo so dobili alfa romeo giulietta, dacia duster, DS 3, ford c-max, ford grand c-max, kia stonic, MG ZS, opel karl in toyota aygo (aygo ima z opcijskim Safety Pack-om štiri zvezdice).

Volvo S90 in Euro NCAP Katastrofa mustanga Avto Euro NCAP: Volva kujejo v zvezde, mustanga razkrinkali

Kakorkoli, glavna novica tokratnega testa neodvisnega evropskega konzorcija je 0 zvezdic za varnost za ostareli punto, ki pa je še vedno močno prisoten tudi na slovenskih cestah. Testirali so punta s petimi vrati z 1,2-litrskim bencinskim motorjem z 49 kilovatov moči (65 KM) in petstopenjskim ročnim menjalnikom. Prejel je zgolj 51 odstotkov možnih točk za varnost odraslih potnikov, 43 odstotkov točk za zaščito otrok in 0 odstotkov za napredne sisteme.

 | Avtor: EuroNCAP EuroNCAP

 | Avtor: EuroNCAP EuroNCAP

Ta rezultat niti ni preveliko presenečenje, glede na to, da so pri Euro NCAp v zadnjem desetletju močno zaostrili pogoje za doseganje zvezdic za varnost, ki so vse bolj pogojene z varnostno opremo, ki jo vozila leta 2005 še niso imela, na primer samodejnim zaviranjem v sili, ki preprečuje tudi trke s pešci ali kolesarji. 

Velik napredek avtomobilske industrije

Generalni sekretar EuroNCAP Michiel van Ratingen je po zadnjih testiranjih povedal: "Leta 2017 smo videli ogromno dobrih avtomobilov, ki so dosegli maksimalno število zvezdic za varnost na testih EuroNCAP. Med njimi so mali kompaktni avtomobili, kot sta VW polo in ford fiesta, tudi nova seat ibiza. Tudi nekateri mali avtomobili imajo standardno že nekateri mali avtomobili, ki smo zmožni sami preprečiti prometno nesrečo." 

Seat ibiza Avto Euro NCAP odkril zvezdo med manjšimi avti

Dodaja, da je dejstvo, da starejši avtomobili po varnosti niso niti približno konkurenčni novim avtomobilov, kar pomeni, da je avtomobilska industrija v zadnjih desetih letih veliko vlagala v izboljšanje varnosti potnikov in drugih udeležencev v prometu. Hkrati pa rezultati jasno razkrivajo, katere znamke so na tem področju naredile več in katere manj.

Varnost vozil Avto EuroNCAP delil zvezdice in zaušnice za varnost vozil

Komentiral je tudi rezultat punta, ki je po 12 letih od predstavitve še vedno na trgu, za katerega je dejal, da v kategorijah kot je zaščita odraslih potnikov in otrok še vedno dosega standarde za dosego do dveh zvezdic, na področju sistemov za pomoč vozniku in izogibanju trkov pa je daleč od današnjih standardov. "Ima le opozorilnik za nepripet varnostni pas za voznika in sopotnika, zato si je prislužil 0 zvezdic," pravi van Ratingen.

 

 

Komentarjev 5
  • Rdečivrag 14:52 15.december 2017.

    Bolj izstopajoče od zelo slabega rezultata ostarelega fiata je dejstvo, da je Kia precej pred ostalimi. To, da je boljša od Opla, je itak že lep čas znano, da so v varnosti daleč pred Toyoto, je pa precej velika novost ...prikaži več in po mojem tudi zaušnica Japoncem. Korejčki očitno res prehitevajo svoje nekdanje japonske učitelje...celo po zadnjih meritvah kakovosti, je bilo tako, da je bila Kia daleč pred Toyoto.

  • Snežinko 18:18 13.december 2017.

    So pa tudi testirali predpotopen model punta... zakaj niso testirali še golfa enke? Bi zvezdice že v minus tolkle... Testira se PRIMERLJIVE modele, torej najnovejši model, ne pa takega, ki je bil narejen v času, ko ti "napredni" sistemi niti ...prikaži več izumljeni še niso bili...

  • niko70 17:52 13.december 2017.

    Fiat nima 5 zvezdic niti nov, ničlo pa dobi star zaradi naprednih varnostnih sistemov. Ha ha, napredni varnostni sistem voznike poleni in so nepozorni, kot so na primer dnevne led luči, saj vozniki v slabših voznih razmerah pozabijo, da zadnje ...prikaži več ne gorijo. Podobno testiranje so pred leti izvedli s priljubljenim Trabantom, a so vsi proizvajalci zavrnili sodelovanje s starimi modeli, ker bi vsi dosegli ogromno 0. Vsakemu avtomobilu po nekaj letih odpade kar precej zvezdic.