Avto
34 ogledov

Fiat 124 spider bi uživaštvo vrnil med množice

Fiat 124 spider
1/19
Fiat
Fiat je uradno pokazal svoj model 124 spider, s katerim želi obuditi slavno preteklost uživaške vožnje za množice. Sodelovanje z Mazdo zagotavlja, da ne bo ostalo pri besedah.

Fiat je dolgo napovedoval svoj novi mali športni roadster, za premiero pa so izbrali salon v Los Angelesu, ki vrata odpira te dni. Zakaj ga premierno kažejo v ZDA in ne v Evropi, bo hitro jasno, če boste prebrali okvirček.

Fiat 124 spider je nastal v tesnem sodelovanju z mazdo oziroma njenim modelom MX-5 (miata), saj je postavljen na isto platformo in je mehansko v marsičem identičen. Obet ni slab, MX-5 je namreč rekorder med roadsterji po številu prodanih, pri Mazdi so pred meseci predstavili četrto generacijo, ki pride k nam spomladi.

In kakšen je novodobni fiat 124 spider, ki se vrača po natančno 30 letih? Zunanjost so Italijani ukrojili po svojem okusu, ki bo verjetno marsikomu celo bolj všečen od japonskega izrazoslovja. Precej manj pa so očitno pri Fiatu posegali v notranjost, saj ostaja skoraj identična originalu. 

Italijanski roadster pa se bistveno razlikuje pod pokrovom, saj ne uporablja Mazdinih atmosferskih 1,5- oz. 2,0-litrskih bencinskih motorjev, temveč lasten 1,4-litrski multiair vir energije, katerega delovanje podpira turbinsko polnjenje zraka.

Tako kot pri fiatu 500 abarth zmore 117 kW (160 KM). Na voljo bo tudi kot avtomatik.

Ostalih podatkov za zdaj niso delili z javnostjo, tako tudi ni znano, kdaj ga lahko pričakujemo na zavitih gorskih cestah tostran Alp in za kakšno ceno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.