Avto
6247 ogledov

Fordovi delavci z nadčloveško močjo

Fordov eksoskelet EksoVest
1/4
Ford
Ste gledali film „Ironman“? Zdaj lahko super junake vidite v Fordovi proizvodnji avtomobilov.

Fordovi "bionični" delavci so dobili obleke za nadčloveško moč. Pri Fordu menijo, da bodo s posebnimi, ojačanimi, oblačili zmanjšali število poškodb. Fordovi delavci trenutno še testirajo eksoskelete (zunanje ščite), ki jim omogočajo, da delajo s pol manj naprezanja. Delavec Paul Collins je po prvih testih prosil, če lahko še naprej uporablja opremo.

Manj poškodb in bolniških odsotnosti

Roboti so v številnih tovarnah že zamenjali ljudi, zunanje ščite pa zdaj preizkušajo tudi pri Fordu. Z njimi ljudje delujejo kot "bionični ljudje". Tiskovna agencija Reuters piše, da bodo zaradi manj poškodb in dolgoročnih zdravstvenih posledic, ki jih prinaša fizično delo, to pomagalo na milijonom delavcem po vsem svetu, veliko korist od tega pa bodo imela tudi podjetja, saj bo manj bolniških odsotnosti.

Za Ford je zunanji ščit, poimenovali so ga EksoVest, razvili pri podjetju Ekso, kjer so za razvoj porabili nekaj let. Obleče se kot jopič. Njegova naloga ni le zmanjšati števila poškodb, ampak tudi povečati produktivnost.

Lahki jopič z mehaničnimi aktuatorji delavcem omogoča, da v rokah držijo do 6,8 kilograma težja bremena, saj prenese stres iz rok na ramena. V praksi se delavec počuti, kot da na sebi nosi prazen nahrbtnik, omogoča pa mu tudi iztegnjeno držanje ključa pred seboj, brez naprezanja in omejevanja.

Fordov eksoskelet EksoVest | Avtor: Ford Ford

Jopič nosi tudi 51-letni Paul Collins, ki postavlja avtomobilske dele na podvozje ford focusa in c-maxa. Zaradi tega mora okoli milijonkrat na leto dvigniti roke navzgor. Odkar nosi obleko pravi, da lahko obloge na vrata vozila vgrajuje štirikrat na teden, dovolj energije za druga opravila pa mu ostane tudi po koncu delavnika.

Russ Angold iz podjetja Ekso pravi, da je cilj testa tudi ta, da se delavci navadijo na novo opremo: "Želimo pokazati, da to ni znanstvena-fantastika, ampak realnost in tudi to, da ima resnično vrednost."

Pri Fordu pa niso edini, ki že leta raziskujejo, kako zmanjšati število poškodovanih na delovnem mestu. Od leta 2005 naprej so pri Fordu za 83 odstotkov zmanjšali število poškodb in nesreč na delu, rame delavcev pa še vedno trpijo najbolj pogosto.

Delavci GM z robotskimi rokavicami

Delavci General Motorsa pa uporabljajo RoboGlove robotske rokavice, ki izboljšuje oprijem, hkrati pa lahko delavci v proizvodnji avtomobilov z njo dvigujejo težje predmete, so zaradi tega manj utrujeni, manjša je tudi verjetnost poškodb med delom.

Robotsko rokavico RoboGlove so prvotno General Motorsu pomagali razviti pri Nasi. Z rokavico z vgrajenim motorjem so astronavti opravljali mehanska popravila brez mišične utrujenosti. 

Roboglove | Avtor: General Motors General Motors

Licenco za proizvodnjo rokavice ima švedsko medicinsko tehnološko podjetje Bioservo Technologies, ki je GM-ovo tehnologijo združilo s svojim znanjem. Švedi pravijo, da rokavica posnema človeško roko in omogoča izvajanje napornih opravil. Kot taka bi lahko bila uporabna tako v medicinske namene, kot pri pri proizvodnji vozil. Pri General Motorsu so dejali, da bodo robotsko roko preizkusili v svojih proizvodnih pogonih v ZDA. 

Niti GM, niti Bioservo Technologies, se niso izrekli, kdaj bi lahko množično začeli uporabljati robotske rokavice.

Svoje eksoskelete za opravljanje različno kompleksnih del v avtomobilski proizvodnji so razvili tudi že pri Hyundaiu, BMW in Panasonicu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.