Avto
5525 ogledov

Ford ukinja ta ljudski model

Ford KA+ Saša Despot
Ford se je odločil, da zaradi novih okoliščin ne bo več nadaljeval prodaje.

Mali model ka+ je postal žrtev sprememb na avtomobilskem trgu. Klasični mali mestni avti so postali za evropske proizvajalce zelo problematičen segment, saj z njimi zaradi vse ostrejših zahtev po vgrajenih asistenčnih sistemih in tehnologij za znižanje izpustov CO2 le še stežka dosegajo dobičkonosnost.

Pri Fordu so tako uradno napovedali, da bodo po vsega treh letih v EU ukinili prodajo modela ka+, ki je imel vlogo cenovno dostopnega malega avtomobila za manj zahtevne kupce, ki ne potrebujejo vseh tistih lastnosti, kot jih recimo zmore ponuditi po velikosti primerljiva fiesta. V Sloveniji so ga prodajali manj kot dve leti.

Ford KA+ | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ka+ sicer izdelujejo v Indiji. Prodaja ka+ ni bila dobra, lani so po vsej EU prodali okoli 50 tisoč vozil, letos je sledil nagel padec. Fordovi zastopniki so bili o usodi avta obveščeni že spomladi, sedaj pa so pri Fordu uradno sporočili, da bodo septembra dobavili še zadnjega ka+. 

Le eden od mnogih na spisku za odstrel

Klasični mali avti doživljajo pravcati pogrom. Opel, ki je del skupine PSA, bo prenehal izdelovati modela adam in karl, iz PSA pa so namignili, da verjetno ne bo več naslednje generacije modelov peugeot 108 in citroën C1. Tudi sestrski Toyotin model aygo ima negotovo prihodnost, medtem ko koncern Volkswagen ne bo razvil neposrednih naslednikov sedanjih modelov VW up, škoda citigo in seat mii, temveč vlaga v razvoj malih mestnih baterijskih avtov.

Ford se na različne načine trudi obrniti svoj negativni poslovni trend v Evropi. Tako je pred časom napovedal slovo modelov C-max in grand C-max, prihaja pa novi mali križanec z imenom puma.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.