Avto
177 ogledov

Formula 1 po novem z motorji prostornine clia

Renaultov F1 pogonski agregat Renault
Svetovno prvenstvo formule 1 FIA se bo v letu 2014 podredilo najbolj temeljitim spremembam tehničnih predpisov v svoji zgodovini.

Leto 2014 v svetovno prvenstvo formule 1 FIA prinaša niz temeljitih sprememb tehničnih predpisov. Od letos bodo dirkalnike F1 gnali pogonski sklopi z avantgardno tehnologijo, ki prinaša kombinacijo s turbo puhalom opremljenega motorja z notranjim zgorevanjem in dognanega sistema za povračanje odvečne energije.

Energijska učinkovitost teh pogonskih sklopov bo dosegla ravni, kakršnih v formuli 1 še niso nikdar doslej, dirkalnike pa bosta gnala dva vira energije; motor z notranjim zgorevanjem bo uporabljal klasični bencin, iz izpušnega oziroma zavornega sistema pa bosta dva motorja-generatorja zajemala električno energijo. Oba sistema se bosta med celo dirko dopolnjevala, moštva in dirkači pa bodo z iskanjem najboljšega ravnovesja med obema viroma energije poskušali optimizirali svoj nastop v dirki.

Prihod te nove tehnologije pomeni, da doslej uveljavljena beseda motor ni več primerna oziroma dovolj natančna, zato se bo odslej uporabljalo izraz "Power Unit" oziroma pogonski sklop.

"Formula 1 ostaja športni razred inovacij in napredka, ki pomeni vrh človekovih prizadevanj in tehnoloških inovacij. Od zadaj nameščenih motorjev v tridesetih letih do intenzivnega izkoriščanja podtlaka v osemdesetih; v formuli 1 uporabljena tehnologija je bila vedno vsaj za nekaj let pred časom. Z uvedbo najsodobnejših sistemov za povračanje energije in dovršenih motorjev s turbo puhalom formula 1 tudi letos ostaja zvesta svojemu prestižnemu izročilu. Letos smo prav res na čelu avantgardnih tehnologij na področju pogonskih sklopov," je povedal Jean-Michel Jalinier, predsednik Renault Sport F1.

Komentarjev 2
  • 4krogci 08:24 27.januar 2014.

    še malo pa bo turbina večja kot je cel motor. In to naj bi bil potem vrh avtošporta al kako? zdej je 1.6 motor čez par let bodo dal notr pa 1.0 al kaj?

  • zztop 14:30 26.januar 2014.

    Ša mal in bodo do konca uničili čar F1 - power, duh po bencinu,glasnost itd. Za me bi lahk pustil še kuplongo in ročni menjalnik in seveda brez vse elektronike !!Ti drugi tipi pa naj razvijajo kva čejo, ...prikaži več te računalniške igrice in 4 kratno povrnitev energije, pa lahk bi si kter zmislu, da bi pomarančni sok teku iz auspuha, al kva jaz vem.