Avto
2906 ogledov

Sestanek, ki bi lahko F1 obrnil na glavo

Formula 1 vn avstrije 2017 EPA
V Parizu bo sestanek glavnih mož Formule 1. Že čez štiri leta se obeta velikanska sprememba.

Na sestanku v Parizu se bodo pogovarjali o pogonskem sklopu. Ena od možnosti, ki jo bodo secirali, je vgradnja pogona na vsa štiri kolesa v dirkalnik. Neuradno sistem ne bo neposredno prenašal moč mehanično od motorja na os, kot poteka pri pogonu na vsa štiri kolesa pri terenskih vozilih. Namesto tega naj bi generator na sprednji osi izkoriščal zavorno energijo in kinetično energijo spreminjal v električno, ki bo omogočala pogon prednjih koles.

BMW xDrive 4X4 POMAGA Avto Štirikolesni pogon pomaga, ne more pa premagati fizike

Rešitev je podobna tisti pri Porschejevem prototipnem modelu 919 hybrid. Sistem naj bi omogočil velik več mehaničnega pritiska v zavojih in s tem več prehitevanj. Težava je, ker bi ta odločitev povzročila dodatne stroške razvoja za ekipe. Sistem naj bi sicer prvič v dirkalnike F1 uvedli v sezoni 2021. 

Ford S-max Kaj zmore Avto Štirikolesni pogon iz terencev v limuzine in enoprostorce

To sicer ne bi bilo prvič, da bi imeli dirkalniki F1 pogon na vsa štiri kolesa. Lotus in McLaren sta že eksperimentirala z idejo in jo celo preizkusila na dirkališču. Podobno so storili tudi številni drugi proizvajalci, Ferguson, BRM in Matra. Tehnologijo so prepovedali leta 1982, če bo prišlo do soglasja pa si lahko ponovno obetamo velike spremembe v F1.

BMW xDrive test REPORTAŽA Avto Kako deluje štirikolesni pogon xDrive?
Komentarjev 1
  • samo.jst 22:47 30.oktober 2017.

    dodatna prednost za bogate ekipe in še večja premoč drikalnika v primerjavi z voznikom... na kratko, dolgčas (glavni razlog za strmi upad zanimanja).