Avto
123 ogledov

Frankfurt razkril novosti

Ford evos koncept
1/34
Reuters
V živo. Danes je svoja vrata odprl najpomembnejši avtomobilski salon na svetu, IAA v Frankfurtu. Na zurnal24.si lahko preverite, katere avtomobilske novosti so za nemški salon avtomobilov pripravili avtomobilski proizvajalci.

Nemška finančna prestolnica Frankfurt bo za javnost od 15. do 25. septembra znova gostila najpomembnejši avtomobilski salon na svetu, znan tudi pod kratico IAA. Novinarjem je salon vrata odprl že danes.

Na salonu, ki poteka vsaki dve leti, se predstavlja preko tisoč razstavljalcev iz 32 držav, in sicer na okrog 210 tisoč kvadratnih metrih razstavnih površin frankfurtskega sejmišča. Letošnji salon je s tega vidika za četrtino večji kot tisti v letu 2009.

Napovedi o obisku konservativne
Organizator, nemško združenje avtomobilske industrije (VDA), pričakuje približno 800 tisoč obiskovalcev. Ta napoved je sicer nekoliko konservativna, saj je obisk presegel to število že pred dvema letoma, ko je bila svetovna finančna in gospodarska kriza na vrhuncu.

Čeprav je letošnje leto priča hudim dolžniškim težavam v območju evra in ves čas v zraku visi zaskrbljenost pred možnostjo ponovnega zdrsa svetovnega gospodarstva v recesijo, statistični podatki s sejma kažejo na polno "bojno" pripravljenost proizvajalcev jeklenih konjičkov.

Volkswagen up! | Avtor: Reuters Reuters
Odlična prodaja na Kitajskem, v Indiji in Braziliji
K dobremu poslovanju avtomobilskih podjetij prispeva med drugim odlična prodaja avtomobilov na hitro rastočih trgih, še posebej na Kitajskem, v Braziliji in Rusiji. Vendar pa nekateri analitiki pravijo, da se tudi avtomobilski proizvajalci zaradi nespodbudnih gospodarskih kazalcev zavedajo, da položaj vendarle ne bo več tako rožnat, čeprav sami tega uradno ne priznajo. Vodilne svetovne bonitetne agencije so že začele zniževati napovedi za sektor. Agencija Moody's je napoved rasti denimo znižala na 3,5 odstotka letos in 6,5 odstotka prihodnje leto. V prejšnji napovedi je pričakovala 5,1- oziroma 7,4-odstotno rast.

Morda pa je prav to deloma razlog za veliko število novosti, ki jih bodo proizvajalci predstavili na letošnjem salonu in ki na neki način lahko pomenijo odgovor na grozeče poslabšanje gospodarskega stanja.

Mercedes-benz razreda B | Avtor: Reuters Reuters
Prevladujejo nemški proizvajalci
Avtomobilski proizvajalci bodo predstavili 89 novih modelov, od tega jih bodo 45 predstavili nemški proizvajalci. Dobavitelji avtomobilskih delov so medtem napovedali premierno predstavitev 94 novih proizvodov. Pri novih modelih bodo v ospredju zlasti majhni avtomobili in avtomobili s hibridnim ali električnim pogonom. Nemški avtomobilski koncern Volkswagen bo predstavil svoj novi mali mestni avtomobil up. Za slednjega načrtujejo tudi električno različico, njegovo platformo pa naj bi uporabili tudi za blagovni znamki Škoda in Seat. Prav tako nemški BMW namerava pritegniti s konceptoma električnih modelov i3 in i8, Porsche novo generacijo svojega legendarnega modela 911, Daimler pa novo generacijo mercedesov razreda B.

Na salonu tudi slovenski twingo
Francoski avtomobilski velikan Renault bo predstavil novo različico svojega modela twingo, slednjega proizvaja novomeški Revoz, pa tudi konceptni električni avtomobil frendzy. Italijanski avtomobilski koncern Fiat bo predstavil novo pando, japonska Toyota nov model priusa, prav tako japonski avtomobilski proizvajalci Nissan, Honda in Mitsubishi pa bodo obenem zabeležili svojo vrnitev na frankfurtski avtomobilski salon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.