Avto
116 ogledov

Golf dobil štirikolesni pogon

Volkswagen golf 4Motion
1/7
Volkswagen
Sedma generacija volkswagen golfa je bogatejša za različico s štirikolesnim pogonom (4Motion). Novost stalnega štirikolesnega pogona je peta generacija sklopke haldex. V Wolfsburgu pravijo, da takšen golf v povprečju porabi manj kot pet litrov goriva na 100 prevoženih kilometrov.

Volkswagen širi ponudbo novega golfa: po modelih s pogonom na sprednji kolesni par, ki so bile predstavljene konec leta 2012, v začetku leta 2013 prihajajo izvedbe s stalnim štirikolesnim pogonom 4Motion.

VW je prvi golf s pogonom na vsa štiri kolesa izdelal že leta 1986. Stalni štirikolesni pogon najnovejše izvedbe uporablja izpopolnjeno, že peto generacijo sklopke haldex. Pogon 4Motion z inteligentnim krmiljenjem tehta 1,4 kilograma manj kot prejšnji sistem, nima tlačnega zbiralnika in se še hitreje odziva na vse možne dejavnike, ki vplivajo na pogon. Vožnja je zato bolj varna in hkrati bolj dinamična.

Nova različica bo v Evropi na voljo v treh izvedbah (trendline, comfortline, highline) in z dvema turbodizelskima motorjema (TDI). Štirivaljna agregata z vbrizgavanjem goriva preko skupnega voda razvijeta moč 77 kilovatov (105 KM) oziroma 110 kilovatov (150 KM) in za 100 kilometrov poti po tovarniških podatkih porabita 4,5 oziroma 4,7 litra goriva. V primerjavi s prejšnjim golfom 4Motion TDI s 103 kilovati (140 KM) in novim modelom z močjo 110 kilovatov (150 KM): za 7,3 kilovata (10 KM) zmoglivejši novinec porabi 0,8 litra (15 odstotkov) manj dizelskega goriva.

Tudi 4Motion je serijsko opremljen s sistemom start-stop in sistemom za rekuperacijo. Serijska oprema v osnovi (trendline) vključuje štirikolesni EDS (elektronska zapora diferenciala na obeh premah), prečno zaporo na sprednji in zadnji premi (XDS), elektronski stabilizacijski program, funkcijo večnaletnega zaviranja, sedem varnostnih blazin, dnevne luči, klimatsko napravo, električni pomik vseh stekel, večfunkcijski prikazovalnik (potovalni računalnik) in TFT-zaslon z upravljanjem na dotik. Doplačilo za stalni štirikolesni pogon pri modelu golf 4Motion, ki je na voljo izključno s štirimi vrati, znaša v Nemčiji 1.800 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.