Avto
14004 ogledov

Golob: Slovenija na nemškem vlaku za e-goriva

Bat valj motor Profimedia
Predlog Bruslja o sintetičnih gorivih za avtomobile sprejemljiv za Slovenijo, je dejal premier Golob.

Predlog Bruslja glede sintetičnih goriv za vozila z motorji na notranje izgorevanje je za Slovenijo sprejemljiv, je danes ob prihodu na vrh EU v Bruslju povedal premier Robert Golob. Predlog predvideva izvzetje vozil, ki bi jih poganjala sintetična goriva, iz prepovedi po letu 2035. Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da so pogovori na dobri poti.

"Stališče Slovenije je, da kar je dobro za avtomobilsko industrijo Nemčije, je načeloma vedno dobro tudi za avtomobilsko industrijo Slovenije, in avtomobilska industrija Slovenije je zelo pomemben delež naše industrijske proizvodnje ter tudi izvoza. To pomeni, da je kompromisni predlog, ki ga je pripravila komisija in je danes na mizi, za nas čisto sprejemljiv," je povedal Golob.

Nemški kancler Scholz, ki dokončno potrditev o prepovedi vozil z motorji na notranje izgorevanje po letu 2035 pogojuje z izjemo za sintetična goriva, pa je dejal, da so pogovori med Nemčijo in komisijo na dobri poti.

gorivo dizel bencin ročka za točenje goriva Kamen spotike Avto Kaj so e-goriva, o katerih govori vsa Evropa?

Kaj predvideva kompromis

Kot izhaja iz osnutka pojasnila novih pravil, ki ga je pridobila STA, bi prepoved omogočala izjemo za avtomobile z motorji na notranje izgorevanje, ki bi jih poganjala izključno sintetična goriva, pridobljena s pomočjo obnovljivih virov energije.

Komisija je v osnutku izpostavila, da pričakuje zagotovitev jasnih kontrolnih mehanizmov, ki bi v tem primeru preprečevali goljufanje z običajnimi gorivi.

Izpusti, emisije, izpuh, izpušna cev, poraba, gorivo, promet Avto Vojna za avte 2035: na mizi je kompromis

Prepoved prodaje avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil z bencinskim ali dizelskim motorjem od leta 2035 je Evropski parlament potrdil sredi februarja. Prepoved bi moral nato potrditi še Svet EU, a so članice dokončno odločanje preložile. Razloga niso navedle, je pa znano, da Nemčija, Italija, Bolgarija in Poljska absolutni prepovedi nasprotujejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
 • Soljatar 18:43 23.marec 2023.

  Moj bijeli golube, kad te jednom ne bude Sve će vode, golube, da se razbistre.

 • Avatar jezeran
  jezeran 18:02 23.marec 2023.

  Tebe ne bo več ko bo to kao prišlo na veljavo

 • Avatar Leon
  Leon 16:55 23.marec 2023.

  Sintetična goriva smo že preizkusili in tudi smrad v Pomurju iz Bioplinarne v lasti žene znanega ......odvetnika . https://vestnik.si/clanek/aktualno/posli-odvetnika-francija-matoza-pomurski-bioplinarni-prodal-madzarom-920084