Avto
60093 ogledov

Google končno tudi pri nas vključil zelo uporabno funkcijo za voznike

Google Maps Zemljevidi aplikacija Carplay Saša Despot
Ste opazili novost, ko med vožnjo uporabljate Googlove Zemljevide?

Tistim, ki se veliko vozijo predvsem po državah zahodne Evrope, je bil prikaz največje dovoljene hitrosti na Googlovih Zemljevidih že dolgo znan. Na zaslonu telefona, v primeru povezave prek Android Auta ali Carplaya pa tudi na osrednjem zaslonu avta, je večino časa prikazan znak, ki informira o največji dovoljeni hitrosti na tistem delu poti. S tem je voznik precej bolj gotov, da spoštuje predpisano omejitev.

Slovenski uporabniki so doslej takoj, ko so spet vstopili v Slovenijo, izgubili funkcionalnost največje dovoljene hitrosti, saj jo Google na našem ozemlju ni prikazoval. To je bila kar resna hiba v primerjavi z nekaterimi drugimi aplikacijami za navigacijo. 

Zdaj je IT velikan to funkcijo omogočil tudi na ozemlju Slovenije. Prikaz hitrosti deluje na vseh glavnih prometnicah in upošteva slovensko posebnost, da spremenjena omejitev velja le do prvega križišča, tudi če ni specifičnega znaka za preklic. 

Funkcija prikaza omejitve pa seveda ni stoodstotno zanesljiva. Omejitvi namreč Google črpa iz digitalizirane kartografije, ki pa je lahko različna od dejanskega stanja, kot je na primer prilagodljiva signalizacija zaradi zgoščenega prometa ali pa omejitve zaradi izrednih dogodkov, del na cesti ... V teh okoliščinah imajo prednost nekateri moderni avti, ki pri prepoznavi omejitev kombinirajo podatke tako iz digitalne kartografije kot kamere za prepoznavo znakov. 

Če vam funkcija prikaza hitrosti ne deluje, preverite, ali imate naloženo zadnjo razpoložljivo različico Zemljevidov. V nastavitvah morate imeti izbrano možnost prikaza omejitve hitrosti. 

Google je sicer v zadnjih mesecih precej spreminjal Zemljevide, tudi za slovenske uporabnike. Vse spremembe pa niso bile dobro sprejete. Med najbolj spornimi je nedavna sprememba izgleda reliefnega načina prikaza zemljevidov, ki je popolnoma spremenila barvno shemo in jo naredila "zeleno". Številni uporabniki so prek družbenih omrežij kritizirali odločitev, saj da je prinesla precej manj jasnosti pri razbiranju zemljevida, hkrati pa da je postala preveč podobna Applovim Mapsom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 20:30 07.november 2023.

    Danes preizkusil. Ni zanesljiv. Ne zanašajte se ker na mnogih odsekih cest in cestah ne kaže dejanske omejitve hitrosti. Pa imam redno osveženo aplikacijo.

  • Gandolf 17:57 07.november 2023.

    Najprej naj uredijo prometne znake in postavijo za odcepi in križišči preklic omejitve. Danes se debili še kilometre vozijo 50 km/ izven naselja..

  • Kmodri 11:34 07.november 2023.

    V imenu funkcionalnosti, vse za totalen nadzor!