Avto
14 ogledov

Grčija bo med državljane razdelila luksuzne avtomobile

Ferrari F430 Bralka
Davčni neplačniki. Avtomobile, ki jim jih je država zaplenila, bodo dobili tisti, ki plačujejo davke. Oblasti upajo, da bodo tako zaustavili "nacionalni šport – neplačevanje davkov".

Grška vlada je naredila načrt, po katerem bo državljanom, ki jih bo to zanimalo, razdelila luksuzne avtomobile, ki so jih zaplenili davčnim neplačnikom.

Grški mediji pišejo, da bodo luksuzna vozila, med katerimi so ferrariji, lamborghiniji, porscheji, jaguarji in mercedesi, poklonili državljanom, ki bodo dokazali, da redno plačujejo davke. Seveda lastništvo takšnih avtomobilov v Grčiji v tem trenutku ni poceni. Davek na luksuz je visok, prav tako cena vzdrževanja takih avtomobilov.

Oblasti v državi upajo, da bodo tako ustavili črni trg, ki naj bi obsegal kar četrtino grške ekonomije.

Zanimivo je, da shema ni nič novega; podobno proti davčnim neplačnikom ravnajo na Slovaškem, Tajvanu in Portoriku, pred kratkim pa se jim je pridružila tudi Portugalska.

Friedrich Schneider, profesor na Univerzi Johannesa Keplerja v avstrijskem Linzu, je grški načrt pokomentiral za Bloomberg: "To je pametna poteza, saj z njo nagrajujejo tiste, ki so pošteni, in kaznujejo tiste, ki zakon kršijo."

Kiriakos Mitsotakis, vodja administrativnih reform v Grčiji, pa pravi: "Bolje je, da avtomobile razdelimo med državljane, kot da se na njih nabira rja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.