Avto
370 ogledov

Grmenje mustanga po eni najbolj romantičnih slovenskih cest

mustang
1/45
Anže Petkovšek
Avtomobil je bil nekoč simbol svobode in način za doseganje osebne neodvisnosti. Danes, v času popolne digitalizacije, se je dojemanje vožnje spremenilo. Avtomobile sprejemamo kot stroje, ki nas pripeljejo od točke A do točke B, pri tem pa je avtomobilska romantika že skoraj utonila v pozabo. Skoraj! Video.

Le redki so modeli avtomobilov, ki so ohranili svoje ime skozi desetletja in ga utrdili v legende, med nesmrtne. Še bolj redki so avtomobili, zaradi katerih v nedeljo ne zavijemo v nakupovalni center, ali obsedimo pred televizijskim zaslonom.

V tedenskem druženju z avtomobilsko ikono, ford mustangom, sem za računalnikom presedel le toliko časa, kot je to od mene zahtevala služba, televizijskega upravljalca se sploh nisem dotaknil. Vsako minuto sem želel preživeti za volanom zverinskega rumenega mustanga – simbola ameriških štirikolesnih jeklenih mišičnjakov, ki že s svojim logotipom grivastega ponija v popolnem diru simbolizira svobodo potovanja.

Pol soseske ve, kdaj se odpeljete od doma

Avtomobil z V8 motorjem, ki je navsezgodaj zjutraj pred nedeljskim izletom s svojim "hrupnim vdihom" zbudil pol soseske, je v meni prebudil to, kar pri avtomobilih vse bolj tone v pozabo – užitek po vožnji. Pri vsem tem je najlepše, da v Sloveniji premoremo bližino cest, ki te poneseljo v povsem drug svet - svet doživetij in svet romantike.

mustang | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
mustang | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek


Pobeg iz Kamnika do slikovite Dovžanove soteske na Gorenjskem, ki jo je izdolbla hudourniška reka Tržiška Bistrica, je vzela vsega pol ure časa. Dovžanova soteska je zaradi naravnih danost naravni spomenik Slovenije, kar je kar nekakšna povezava z mustangom - verjetno bi mu marsikateri ljubitelj avtomobilov tudi sam postavil kip.

Okoli mene strma pobočja poraščena z borovci, vršaci, na katerih še niso izginile zaplate snega, pred menoj pa zavita gorska cesta, ki se strmo vzenjala vse od Tržiča naprej, spektakularni naravni tunel z izdolbenimi okni ob strani in številni romantični mostovi, ki so speljani čez prelepo reko Tržiško Bistrico, ki kipi čez edinstveno slapišče in kamenje kremenovega konglomerata.

Ko se ogrejejo pnevmatike ...

Sedim v športnih sedežih, ki mi objemajo boke in zadnjico. Za vsak slučaj vklopim prezračevanje usnjenih sedežev, če mi bo slučajno postalo prevroče. Primem trikratki športen volan in pritisnem rdečo tipko za zagon motorja. Pod dolgim pokrov motorja glasno zarohni velik petlitrski osemvaljnik, ki kar vabi, da pritiskam na stopalko za plin. Moderna audio naprava je ostala izklopljena - zvok motorja, ki se za razliko od sodobnih turbo motorjev zavrti do 7.000 vrtljajev, je nirvana za ušesa pravih ljubiteljev jeklenih konjičkov. Višji so bili vrtljaji, bolje je predel motor, pri tem sem stalno pogledoval tudi na digitalne merilnike, kjer so se izpisovali podatki in izrisevali grafi o moči, navoru in silah, ki so delovale na vozilo med suverenim obvladovanjem ovinkov.


Elektronika vozniku pusti veliko svobode in do neke mere nadzorovanje zadka vozila, v vsakem trenutku pa je sposobna poseči v voznikov vožnjo, ko postaane prenevarna. Čeprav sem do zdaj preizkusil že na stotine vozil, tudi s konjenico številčnejšo od mustanga, me je ta presentil v marsičem. Najbolj v tem, kako obvladljiv avtomobil je in predvsem vsakodnevno uporaben. Ko so se ogrele zmogljive Pirellijeve športne pnevmatike, se je mustang v gorskih ovinkih spremnil v "vlak na tirnicah," ki ga je praktično nemogoče iztiriti.

In priznam, tudi mustang je bil na enem od plakatov v otroški sobi. Zdaj lahko na skrbno izbranem seznamu avtomobilov, ki si jih želim preizkusiti, naredim kljukico. Hkrati pa sem še bolj vesel, da sem prav z njim, ob vse hitrejšem tempu življenja, vsaj za en konec tedna spremenil življenski slog, se spet odmaknil v naravo, si hkrati ogledal naravne lepote Slovenije, ki jih vse prevečkrat spregledamo in pozabil na vsakdanje skrbi, pa tudi televizijo, internet ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.