Avto
21 ogledov

Grožnja passatu?

Škoda octavia
1/16
Anže Petkovšek
Test. Škoda octavia z asistenčnimi sistemi in tehnologijami ob bok pasastu, manj z voznimi lastnostmi.

Limuzinska octavia se je centimetrsko postavila ob bok Volkswagnovemu passatu, ki ga prekaša v prostornini prtljažnika in zaradi pametne zasnove notranjosti tudi v uporabnosti. Ali zato predstavlja grožnjo passatu, sploh če upoštevamo, da bi bil primerljiv model VW okoli pet tisoč evrov dražji?

Prostora na pretek

Octavia v osnovi ponuja ljudsko ceno pod 15 tisočaki, a je z vsemi novimi tehnološkimi pridobitvami in centimetrsko rastjo preskočila razred. Zdaj je medosna razdalja le še dva centimetra krajša kot pri passasu, zato je znotraj prostora zares veliko.

Škoda octavia | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Še posebej udobno se sedi na prednjih sedežih, tudi zadaj je obilje centimetrov, predvsem za kolena, a „predsedniškega“ razkošja kot v superbu vseeno ni. Pravo razkošje pa se skriva pod petimi vrati (v prtljažniku), ki se odpirajo kot pri kombilimuzinah. Skozi ogromno odprtino potisnemo skoraj vse, še posebej ko podremo zadnjo klop, a takrat nakladalni del ni povsem raven. S 590 litri je prtljažnik v osnovi za 25 litrov večji kot pri passastu, pod dnom pa se skriva pnevmatika standardnih dimenzij. Uporabnost večajo pametne rešitve, kot so kljukice za obešanje stvari, predali, ...

Premalo čustvena oblika

Oblikovno, tako kot prejšnje generacije, ne vzbuja veliko čustev, predvsem zadek je z majhnimi žarometi pust, zato pa še vedno stavi na racionalnost, pa čeprav cena z vsemi dodatki lahko poskoči visoko.

Škoda octavia | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Za skoraj 31 tisočakov, kolikor stane testnik, ponuja biksenonske žaromete ter sisteme, kot so Lane assist, ki opozarja in s prilagajanjem volana ohranja vozilo na voznem pasu (sistem deluje nemoteče, a včasih premalo odločno), sistem samodejnega zaviranja v sili, odlično navigacijo s prikazom na ogromnem zaslonu na dotik in sistem za samodejno parkiranje, ki deluje brezhibno. Pogrešali smo le sistem za opozarjanja na vozila v mrtvem kotu in prilagodljivo podvozje (lahko nastavimo le odzivnost volana in stopalke za plin) in radarski tempomat, kar pri passatu lahko dokupite, octavia pa naj bi ga dobila proti koncu leta.

Poraba pred dinamiko

Glede na to, da si platformo deli z golfom, pri katerem smo hvalili lego na cesti, z voznimi lastnostmi povsem ne prepriča, pa čeprav je občutek proti prejšnji generaciji pričakovano veliko boljši. Pospeški so solidni, še posebej zaradi 100 kilogramov manj, v primerjavi s predhodnico. Nagibanja v ovinkih je zaradi ojačane karoserije zdaj manj, a pri bolj dinamični vožnji nos sili iz ovinka, občutki pod prsti na volanu (za dinamične voznike priporočamo doplačilo za trikraki volan) pa ne zadostijo dirkaški žilici.

Škoda octavia | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
DSG menjalnik z dvojno sklopko je dobra izbira, odmerjen pa je  v prid ekonomičnosti. Namesto dvolitrskega turbodizla, s katerim smo porabo zlahka ohranili pod šestimi litri, bi vseeno raje izbrali šibkejši 1,6-litrski agregat TDi s 77 kilovati moči, ki je 1.500 evrov cenejša in za vsaj liter dizla ekonomičnejša izbira.

Podatki o vozilu: (Škoda octavia 2,0 TDI DSG, Elegance)
Motor: 1.968 cm3, dizelski, 150 KM, 110 kW pri 3.500 vrt.
Navor: 320 Nm od 1.750 do 3.000 vrtljajev
Poraba na testu: 5,8 litra/100 km (mešani cikel), izpust 119 g CO2/km
Zmogljivosti: 215 km/h, 8,6 sekunde od 0 do 100 km/h
Cena: 23.890/30.943 evrov (testni)

+ Prostorna notranjost in prtljažnik, serijska oprema, varčen motor.

– Glasen motor ob vžigu, lega na cesti, preglednost nazaj, premalo čustvena oblika.

Komentarjev 1
  • Mrcina 08:30 19.julij 2013.

    Nikakor ni grožnja Passatu. Passat je še zmeraj lepotec v primerjavi s Škodo.