Avto
2429 ogledov

Od danes niso več obvezne, ampak ...

AMZS test letnih gum 2023 AMZS
Skladno z zakonom o varnosti cestnega prometa od danes zimska oprema na motornih vozilih ni več obvezna, tako lahko zimske pnevmatike zamenjamo z letnimi, v primeru da vremenske razmere to dopuščajo.

Kljub temu na AMZS opozarjajo, da smo lahko tudi spomladi še priča zimskim razmeram, zato se je treba bolj kot po koledarju ravnati po vremenu in voznih razmerah. Odločitev za menjavo pnevmatik na motornih vozilih mora biti odvisna od območja najpogostejših voženj. V gorskih, hribovitih in višje ležečih predelih lahko namreč tudi v spomladanskih mesecih pričakujemo slabše, celo začasne zimske razmere, katerim so lahko kos le zimske pnevmatike, medtem ko so v nižinah in v priobalnem območju razmere primerne letnim pnevmatikam.

Vozniki morajo biti v primeru menjave pnevmatik že sredi marca pozorni na nižanje temperatur in s tem poslabšanje voznih razmer, so opozorili na AMZS. Vozniki vozil z letnimi pnevmatikami se za zaščito sebe in drugih udeležencev v prometu ne bi smeli odpraviti na poledenelo cesto.

AMZS test letnih gum 2023 | Avtor: AMZS AMZS

Kdaj je pravi čas za menjavo?

Na AMZS svetujejo, da vozniki zaradi trenutnih spremenljivih razmer ne hitijo z menjavo pnevmatik na svojih vozilih. "Ko se temperature zjutraj dvignejo nad 10 stopinj Celzija je pravi čas za menjavo zimskih pnevmatik za letne," je za STA povedal novinar Motorevije Jure Gregorčič.

Zimske pnevmatike se od letnih ne razlikujejo le po tekalni površini v profilu pnevmatike, ampak tudi po gumeni zmesi, ki mora pri zimskih pnevmatikah omogočati dober oprijem tudi v snežnih razmerah in nižjih temperaturah. Velika temperaturna nihanja med zimskimi in poletnimi voznimi razmerami so razlog, zakaj ne moremo uporabljati le ene vrste pnevmatik čez celo leto. 

AMZS je tudi letos objavila test letnih gum. Letos so jih zajeli kar 50, in sicer dimenzije 205/55 R 16 V. Testiranje so namenili dvema vidikoma - varnostnemu vidiku ter vplivu pnevmatik na okolje. 

Pazite, ni povsod 15. marec tisti datum

Kdor se odpravlja v tujino, mora biti pozoren na to, kakšni so predpisi glede menjave pnevmatik v posameznih državah."V Avstriji je v primeru zimskih voznih razmer zimska oprema obvezna do 15. aprila, na Hrvaškem je zimska oprema na določenih cestah prav tako predpisana do 15. aprila, enak datum obvezne zimske opreme velja za vožnjo po avtocestah in nekaterih drugih cestah v italijanski pokrajini Furlanija - Julijska krajina, ne glede na vozne razmere," je pojasnil Matic Zupančič iz AMZS informacijskega centra. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.